nieuws

Karelskamp kampt met acuut personeelstekort

Er moet snel iets gebeuren aan de werkdruk in de penitentiaire inrichting De Karelskamp in Almelo. Dat heeft het personeel gezegd in een brandbrief aan de directie en de ondernemingsraad. De directie is het met het personeel eens, maar zegt geen wonderen te kunnen verrichten.Â
In de brandbrief uit het personeel zorgen over de werkdruk en het hoge ziekteverzuim. Er is een tekort aan personeel en de gaten worden opgevuld door eigen mensen of door een extern beveiligingsbedrijf. "We kunnen nu niet garanderen dat de orde en veiligheid nog gewaarborgd is", schrijven zij in de brief.

Ondernemingsraad

"Wij hebben naar aanleiding van de brief meteen actie ondernomen. De directie heeft daarna meteen een personeelsbijeenkomst gehouden om over het probleem te praten", zegt Peter Sjabbens, voorzitter van de ondernemingsraad.
Volgens Sjabbens is die bijeenkomst goed verlopen. "Er was wederzijds begrip en de directie werkt aan het probleem. Ik was verrast dat de brief daarna alsnog naar de pers is gestuurd", zegt Sjabbens. 

Directie

Plaatsvervangend directeur Frank Geers erkent het probleem. "We hebben een groot verloop van personeel en een hoog ziekteverzuim gehad. De vacaturestop die er was heeft ook niet bijgedragen aan een gezonde werkdruk", zegt Geers.
Sinds een aantal maanden is er weer voldoende geld beschikbaar om te investeren in personeel. Maar de recente dreigende sluiting van De Karelskamp speelt nu parten bij de werving van nieuw personeel.

Vacatures

Naar aanleiding van de personeelsbijeenkomst is besloten om in ieder geval twee vacatures voor vast personeel direct open te stellen. Ook wordt er geschoven met dienstroosters om wensen van personeel beter op elkaar af te stemmen.
"Het probleem is dat de procedures om personeel aan te nemen erg lang duurt. We kunnen het probleem helaas niet acuut oplossen", zegt Geers.

Particuliere beveiligers

Het personeelstekort wordt voor een deel opgelost door een particulier beveiligingsbedrijf in te schakelen. Dit personeel is ook ingezet als PIW-er (Penitentiair Inrichtings Werker). Een PIW-er heeft veel contact met gevangenen en wordt hier speciaal voor opgeleid.
Onder de PIW-ers in De Karelskamp werden vraagtekens gezet bij de inzet van beveiligers als PIW-er. "Dit is één keer voorgekomen en dat was niet wenselijk. Dit doen we dan ook niet meer", zegt plaatsvervangend directeur Frank Geers.

Vertrouwen

"Na jaren van onzekerheid, veranderingen van functies en de oplopende werkdruk heeft het personeel flink wat voor de kiezen gehad", stelt OR voorzitter Peter Sjabbens. "Maar het vertrouwen in de directie is niet geschaad, we hebben nog steeds constructief overleg",zegt Sjabbens.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.