nieuws

Eigenaresse in beslag genomen pony's Enschede wil haar dieren terug

"Het waren mijn kindjes", zegt de eigenaresse uit Hengelo. Haar vijftien pony's en een paard werden vorige week in Enschede in beslag genomen. "Onterecht", vindt ze. "De dieren waren niet verwaarloosd."Â
De politie liet vorige week op Facebook weten dat de dieren in het weiland aan de Brandemaatweg in Enschede ernstig verwaarloosd waren. Ze waren sterk vermagerd, hadden slechte hoeven en de dieren hadden niets te eten en te drinken. De eigenaresse werd aangehouden. De pony's en het paard gingen naar een andere locatie. Eén gewond paard heeft dezelfde dag een spuitje gekregen en is ingeslapen. 

'Ik werd hardhandig aangehouden'

Tijdens het weghalen van de dieren wilde de eigenaresse het weiland in. "Dat mocht ik niet. Ik heb me vastgehouden aan een paal en werd daar door agenten hardhandig vanaf getrokken. Daardoor loop ik nog met rug- en nekletsel", vertelt de vrouw. 
De berichten van verwaarlozing bestrijdt ze. "Dat ze alleen in de drek stonden, het klopt niet. Ze kunnen ook op het droge staan. Ze kregen onbeperkt voer, 2300 kilo hooi per week, brokken, alles krijgen ze. Ze waren niet verwaarloosd." 

Vandalisme

Het probleem is volgens haar het vele vandalisme in het weiland waar de dieren stonden. "Waterbakken werden omgetrapt. Ik heb mensen in het weiland betrapt die de dieren opjaagden. Ook werd er veel gestolen."
Zelf heeft ze een vermoeden wie erachter zit. "In het verleden heb ik namelijk problemen gehad met mensen die aan de drugs zaten. In 2008 ben ik daarmee gestopt, later heb ik drugsdealers verraden. Die hebben nu openlijk op Facebook geplaatst dat zij de meldingen van verwaarlozing hebben gedaan. Het is een wraakactie." 

Politie: 'We doen dit niet zomaar'

De politie wil niet inhoudelijk reageren op het verhaal van de vrouw. De zaak ligt nu bij het Openbaar Ministerie. Wel zegt een woordvoerder dat een ingrijpende maatregel als het in beslag nemen van dieren niet zonder gegronde reden gebeurt.
Ook zou de eigenaresse over een langere periode meerdere waarschuwingen hebben gehad dat de situatie te verbeteren. Daarnaast zijn er dwangsommen opgelegd. "Toen agenten constateerden dat de situatie niet verbeterde, is besloten de dieren in beslag te nemen", zegt een woordvoerder. 
De eigenaresse gaat door tot ze de dieren terug heeft. "Ik ben bezig met mijn advocaat. Ik ga vechten, hoe lang het ook mag duren. Waar ze nu zijn weet ik niet. Dat doet me heel erg pijn. Het waren gewoon mijn kindjes."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.