nieuws

Janet S niet naar Pieter Baan Centrum, wel extra onderzoek naar borstwond

Janet S in de rechtszaal
Janet S in de rechtszaal
De tot 20 jaar cel veroordeelde Janet S. uit Kampen wordt niet opgenomen en geobserveerd in het Pieter Baan Centrum. Dat heeft het Gerechtshof in Arnhem bepaald. Het Hof reageert daarmee op het verzoek van Justitie om de psyche van de vrouw te onderzoeken. Wel komt er extra onderzoek naar een verwonding van haar slachtoffer Kuijf.
"Janet S zal op een gegeven moment weer terugkeren in de maatschappij. Dan moeten we weten of ze niet lijdt aan een stoornis, die het gevaar op herhaling versterkt", zegt Justitie. "Mevrouw is tot twee keer toe veroordeeld voor een levensdelict, dat mag niet nog eens gebeuren."

Afwijzing

Het Gerechtshof heeft het verzoek afgewezen, omdat Janet in 2014 ook al niet geobserveerd wilde worden en ook nu heeft aangegeven niet mee te gaan werken. 
Janet S is veroordeeld voor het ombrengen van de Amersfoortse zakenman Ton Kuijf. Zijn levenloze lichaam werd in maart 2014 gevonden in een brandend chalet in Ermelo. Hij bleek beestachtig om het leven gebracht met meer dan veertig hak- en snijwonden.
Al gauw werd Janet opgepakt. Zij bewoonde het chalet. Ze werd afgelopen december veroordeeld. Het Openbaar Ministerie had ook TBS geëist. Maar omdat Janet S. weigerde onderzocht te worden, was er geen grond om TBS op te kunnen leggen. 

Borderline

Volgens haar advocaten zijn er ook geen aanwijzingen voor psychische problematieken. Oude rapporten over haar geestestoestand zijn niet meer geldig. Ze zijn opgesteld na een vorig levensdelict waarvoor Janet is veroordeeld.
Toen kwam er uit dat ze borderline had met antisociale kenmerken. Samen met een vriendin had ze een man voor dood achtergelaten in Den Haag.

Bloedspatten

Ook Janet zelf heeft onderzoeksvragen ingediend. Zo wilde ze graag een reconstructie en dat er een jas wordt onderzocht. Aan de binnenkant van de capuchon ervan zitten bloedspatten. Ze wil weten hoe die er komen. Daarnaast wil ze weten wie die jas dan aan had. Want in de zak zat een telefoon van haar medeverdachte Youri. Beide verzoeken heeft het Hof afgewezen, wegens te weinig onderbouwing.

Extra onderzoek

Wel komt er een extra onderzoek naar de aard van een verwonding op de borst van slachtoffer Kuijf. De verdediging van Janet wil weten of die wond is toegebracht met een mes óf een bijl. Medeverdachte Youri heeft verklaard dat hij Janet met een bijl in heeft zien hakken op de borst van Kuijf. Maar volgens de verdediging is de wond toegebracht met een mes, waardoor Youri's verklaring minder geloofwaardig zou kunnen zijn.

Andere verdachten

Die Youri is veroordeeld voor het helpen met wissen van de sporen. Hij heeft 2 jaar cel gekregen. Ook Youri is in hoger beroep gegaan.
Een derde verdachte, Joyce N. uit Kampen, kreeg anderhalf jaar cel om dezelfde reden.
De broer van Janet, Danny S., heeft één jaar celstraf opgelegd gekregen. Hij leverde onder meer de brandstof voor de brand.
Alle drie de medeverdachten zijn op vrije voeten in afwachting van de hoger beroepszaak. Janet zit vast in gevangenis Nieuwersluis bij Utrecht.
Wanneer de hoger beroepszaak weer verder gaat, is nog niet bekend.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.