nieuws

Veroordeelde pastoor blijft misbruik 12-jarige jongen uit Oldenzaal ondanks veroordeling ontkennen

Veroordeelde pastoor blijft misbruik 12-jarige jongen uit Oldenzaal ondanks veroordeling ontkennen
Veroordeelde pastoor blijft misbruik 12-jarige jongen uit Oldenzaal ondanks veroordeling ontkennen
Voormalig pastoor Ron van der V. blijft tot op de dag van vandaag ontkennen dat hij in 2011 op een Franse camping ontucht pleegde met een 12-jarige jongen uit Oldenzaal. Dat bleek vandaag voor de rechtbank in Almelo, waar de verlenging van tbs ter sprake kwam. Van der V. werd in in hoger beroep veroordeeld tot één jaar cel en tbs.
Het Openbaar Ministerie heeft de rechtbank gevraagd om de tbs met één jaar te verlengen. Maar liefst zes getuige-deskundigen waren opgeroepen om hun visie op de zaak te geven. Met als belangrijkste vraag: moet er al een einde komen aan de terbeschikkingstelling van de man die tot nu toe niet behandeld is?
Want dat bleek vandaag. Ron van der V. is van mening dat hij onterecht veroordeeld is en stelt zich in de Pompekliniek in Nijmegen onbehandelbaar op. Zo zou de 66-jarige ex-pastoor zich hooghartig opstellen en van medewerkers eisen dat ze hem met 'u' aanspreken.

Geen mogelijkheden

De kliniek ziet geen mogelijkheden om hem te behandelen, maar denkt dat het met de nodige maatregelen mogelijk moet zijn dat hij terugkeert in de maatschappij. Op dit moment zit van der V. nog op een gesloten afdeling, die hij al zonder begeleiding mag verlaten. Ook heeft hij een auto en kan zonder controle het hele land door om kennissen en oud-collega's te bezoeken.
De zes opgeroepen deskundigen komen met verschillende conclusies wat te doen met de veroordeelde ex-priester. Ze zien allemaal dat er een matige kans is op herhaling, maar verschillen over hoe dat te voorkomen. Op dit moment heeft de man, die al vaker werd veroordeeld wegens ontucht met minderjarige jongens en toegeeft daardoor aangetrokken te worden, nog niet in een situatie verkeerd waarin hij geconfronteerd werd met verleidingen.

Onduidelijkheden

Voor de officier van justitie is het duidelijk: zolang er nog zoveel onduidelijkheden zijn moet de tbs voortduren. De advocaat wil dat de tbs opgeheven wordt. Volgens hem is het gevaar op herhaling miniem. Van der V. wil zo snel mogelijk terug naar zijn huis in Duitsland.
Begin jaren negentig werd Ron van der V. al overgeplaatst naar een andere pastorie toen er bij de kerk meerdere meldingen kwamen van zedenzaken met minderjarigen. Hij werd veroordeeld wegens ontucht met minderjarigen en uiteindelijk in 2012 door de Paus ontslagen uit het priesterambt.
De rechtbank in Almelo doet over twee weken uitspraak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.