nieuws

Welvaart in Twente blijft achter op rest van de provincie

Geld
Geld
Salland en de Kop van Overijssel zijn de welvarendste regio's van de provincie. Dat blijkt uit een onderzoek van de Rabobank en de Universiteit Utrecht. De regio's scoren beter dan het landelijk gemiddelde, terwijl Twente achterblijft.
Noord-Overijssel en Zuidwest-Overijssel scoren 0,67 op een schaal van 0 tot 1. Dit is hoger dan het landelijk gemiddelde van 0,66. Alleen de regio Noord-Drenthe scoort met 0,69 hoger dan het westen van Overijssel.

Twente blijft achter

In Twente is de welvaart minder hoog dan in de rest van de provincie. Het oosten van Overijssel scoort 0,65 en krijgt daarmee een lager cijfer dan het landelijk gemiddelde.
Met name op het gebied van veiligheid heeft Twente nog terrein te winnen. Twente heeft als enige regio in het oosten van Nederland een negatieve score op dit gebied.

Overijsselaars boven gemiddeld gelukkig

In de hele provincie Overijssel zijn inwoners gelukkiger dan in omliggende provincies. Het cijfer komt uit op 0,019. Alleen in Friesland en Drenthe ligt dit met 0,05 nog hoger.
Vooral in Flevoland zijn bewoners ongelukkig. De provincie scoort een -0,07, waar 0 het landelijk gemiddelde is.

Noord-Drenthe welvarendste regio, Randstad blijft achter

Landelijk gezien is Noord-Drenthe de welvarendste regio. De noordelijke regio scoort een 0,69. Noord-Overijssel en Zuidwest-Overijssel volgen daar met 0,67 vlak achter. 0,66 is het landelijk gemiddelde.
Groot-Amsterdam en Groot-Rijnmond scoren met 0,62 en 0,61 minder goed. Wat betreft inkomen blijft Overijssel wel achter op de Randstad. In onze provincie schommelt dit cijfer tussen de -0,02 en de -0,05. In de Randstad is dit tussen de 0,15 en 0,19.
De regio's in de Randstad scoren voornamelijk slecht op het gebied van huisvesting. In Rotterdam is het slecht gesteld met de baanzekerheid. Dat Drenten gelukkiger zijn dan andere Nederlanders, is vooral te danken aan de woontevredenheid, veiligheid en de balans tussen werk en vrije tijd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.