nieuws

Het gaat goed met de Zwolse binnenstad, mede door Primark, Zara en Hudson's Bay

De eerste signalen zijn veelbelovend: de komst van de internationale winkelketens Primark, Zara en Hudson's Bay trekt meer mensen naar de Zwolse binnenstad. Hoeveel is nog niet duidelijk en wordt later dit jaar bekend. Gerard van Dooremolen, voorzitter van ondernemersvereniging CityCentrum Zwolle is in elk geval positief.
"Wij houden dat allemaal keurig bij, aan de hand van wifi-punten in de stad. Die cijfers komen later dit jaar. Maar ik hoor van andere ondernemers dat er nu meer mensen in hun winkels zijn."

Meer mensen = meer omzet?

Meer mensen in de stad is mooi, meer omzet is voor de winkeliers natuurlijk mooier. "Ik heb nog niemand gezien die zijn Mercedes heeft omgeruild voor een Ferrari", grapt Van Dooremolen. "Maar wat belangrijk is, is dat er in elk geval niet meer afname is, want dat hebben we ook gehad. De nul wordt nu in elk geval geen min."
Sinds een maand is er weer bedrijvigheid in het pand waar, tot het faillissement vorig jaar, V&D heeft gezeten. Een maand geleden opende Hudson's Bay haar deuren in dat pand, na een flinke verbouwing. Maandenlang was het rustig in de Roggestraat, waar normaal toch veel mensen liepen.

'Drukte net als vroeger'

Gea Lantinga, eigenaresse van de naaimachinewinkel tegenover Hudson's Bay, is blij dat die mensen de Roggestraat weer hebben gevonden. "Ja heel erg. Het is weer druk. En de mensen lopen niet alleen langs, ze komen ook binnen. Het is dus ook goed voor onze portemonnee." 
Ook op de Melkmarkt, waar Primark in maart opende, wordt geprofiteerd van de nieuwe stadsbewoners. Bert Jansen, eigenaar van Dranck- en Speijslokaal De Vier Jaargetijden, zag zijn terras regelmatig vol zitten. "De Primark heeft daar zeker aan bijgedragen. We merken dat nog niet meteen aan omzet, maar dat komt nog wel." Jansen kijkt in elk geval al uit naar het terrasseizoen van volgend jaar.

Miljoenenpubliek

Toen zo'n dertien jaar geleden de Mediamarkt een vestiging in Zwolle opende, verdubbelde het aantal bezoekers aan de binnenstad van vijfhonderdduizend naar één miljoen. Is zo'n groei nu, met de drie nieuwe grootmachten, realistisch? "Nee, zo groot is de regio ook niet. Maar een groei naar 1,1 of 1,2 miljoen is ook heel mooi. Ik denk dat we wat dat betreft nu wel rond het eindpunt zitten."
Het gaat dus goed met de Zwolse binnenstad. Deze week werd ook nog bekend dat de leegstand in de binnenstad met elf procent is afgenomen. Maar toch valt daar nog veel winst te behalen, zegt Van Dooremolen. "Er zijn nog steeds veel lege panden", verwijst hij naar het gebied bij boekenwinkel Waanders in de Broerenkerk. "Daar moet nog steeds veel aan gedaan worden."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.