nieuws

Lokale omroepen Rijssen, Wierden en Hellendoorn gaan samen in RTV Reggestreek

De lokale omroepen in de Reggestreek willen een kwalitatieve slag gaan maken. Dat gaan ze doen door samen te gaan in één streekomroep.
'RTV Reggestreek' wordt de  naam voor de nieuwe streekomroep. Radio 350 (Rijssen-Holten), Regio FM (Wierden),HOI (Hellendoorn) en Hofstreek Omroep (Hof van Twente) hebben de intentie uitgesproken om te fuseren.
Lokale omroepen kunnen de veranderingen in het medialandschap, zoals op het gebied van sociale media, nauwelijks bijbenen. En doordat de gemeenten steeds meer taken van het Rijk overgeheveld krijgen wordt de journalistieke taak van de lokale omroep als waakhond van de democratie steeds belangrijker.

Professioneel

Jos van den Born is als kwartiermaker aangesteld om de fusie tot stand te brengen. "De enige optie om als lokale omroep te overleven is om de krachten te bundelen. Door bijvoorbeeld kennis en apparatuur te delen kan er op kosten bezuinigd worden", zegt van den Born.
Ook moet er een professionele organisatie komen. Het plan is om professionele mensen aan te nemen ter ondersteuning van de vrijwilligers.

HOI

Ton Brinker is voorzitter van HOI media, de lokale omroep van de gemeente Hellendoorn. Zij zijn al dertig actief met radio en (live)televisie. Zij omarmen het plan van de streekomroep.
"Wij willen al langer samenwerken. HOI is altijd al een pionier geweest. Eerdere pogingen om samen te werken mislukten, maar de noodzaak om te fuseren is nu ook bij de andere omroepen doorgedrongen".

Start

De eerste proefuitzendingen zullen in september volgend jaar moeten plaatsvinden. Op 1 januari 2019 zal RTV Reggestreek een feit zijn.
Voordat het zover is moet er nog wel heel veel gebeuren. Uitzendfrequenties moeten geregeld worden, er moet een programmering gemaakt worden, en op het gebied van technische faciliteiten moet er nog van alles geregeld worden.
"Er moeten inderdaad nog veel beslissingen genomen worden waarbij iedere omroep zijn eigen identiteit en werkwijze zal willen inbrengen. Maar ik heb vertrouwen dat het gaat lukken", zegt kwartiermaker Jos van den Born

Landelijke dekking

In Nederland zijn 275 lokale omroepen (2015) actief. Zij zijn verenigd in de OLON (Organisatie van Lokale Omroepen in Nederland). Het is de bedoeling dat er een landelijke dekking komt van streekomroepen. 
De streekomroepen hopen op extra geld van het Rijk en de gemeenten om te kunnen professionaliseren. RTV Reggestreek denkt met 4 ton per jaar rond te kunnen komen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.