nieuws

GroenLinks Oldenzaal: aardgasloze wijken verplicht laten stellen

Metselen
Metselen
Nieuwbouwprojecten in Oldenzaal moeten per direct geen aansluiting meer hebben op het aardgasnetwerk. dat wil GroenLinks in die stad.Â
De partij roept het college op aardgasloos bouwen verplicht te stellen. De partij vraagt om een masterplan voor een gasloos Oldenzaal. 

Belangrijke stap

"We staan voor een geweldige opgave om het klimaatprobleem aan te pakken.  Aardgasloos bouwen is een belangrijke stap in de goede richting", zegt fractievoorzitter Sandor Löwik.
Daar zou de gemeente vandaag al mee moeten beginnen. "De gemeente kan bij verkoop van eigen grond met de ontwikkelaars en kopers privaatrechtelijke afspraken maken om gasloos te bouwen", vindt Löwik.

Ambities van Oldenzaal

"Daar moet dan natuurlijk wel de politieke wil voor zijn, maar gezien de ambities van Oldenzaal om in 2025 energieneutraal te zijn, lijkt me dat geen probleem".
Voor renovatie of nieuwbouw op niet-gemeentegronden moeten de ontwikkelaars en particulieren positief gestimuleerd worden. Dat kan volgens GroenLinks door een financiële beloning te geven voor gasloze woningen.

Rekensommetje

"Uitgaande van 14.500 woningen die in 32 jaar gasloos moeten worden in 2050, ligt er een grote uitdaging. Jaarlijks zouden dan zo'n 450 woningen omgebouwd moeten worden. Met elk jaar uitstel wordt de uitdaging alleen maar groter", aldus Löwik.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.