nieuws

Asielzoeker steekt deken azc Schalkhaar in brand, OM eist anderhalf jaar cel

azc Schalkhaar
azc Schalkhaar
Het Openbaar Ministerie eist anderhalf jaar cel tegen een 33-jarige asielzoeker uit Iran. In april stak hij zijn deken op het bed van zijn kamer in het azc Schalkhaar in brand.
De asielzoeker was gefrustreerd over een lang voortslepende asielprocedure en moest op de een of andere manier zijn ongenoegen kenbaar maken.

Rookwolken

Op 7 april 2017 gaat het brandalarm in het azc aan de Frieswijkerweg in Schalkhaar. Gewaarschuwde medewerkers hebben niet veel moeite om de brandhaard te vinden, rookwolken wijzen hen de weg naar de kamer van de Iraniër.
Op zijn kamer aangekomen zien ze de man zitten, starend naar zijn brandende bed. Een medewerker handelt snel, rolt de brandende deken op en gooit hem uit het raam. Als ze de bewoner vragen of hij de brand aanstak, bekent hij meteen. 
Bijna een half jaar later staat de asielzoeker voor de rechter, verdacht van brandstichting met levensgevaar. Hij verschijnt niet, tot grote teleurstelling van zijn advocate. Ze stond om tien uur deze ochtend klaar om hem vanaf het station in Zwolle mee te nemen naar de rechtbank. 

Geen levensgevaar

Twee maanden geleden oordeelden rechters al dat er geen levensgevaar was. Ze lieten de Iraniër vrij. Hij zit inmiddels in een ander azc, wachtend op de uitslag van zijn asielprocedure. Hoopvol ziet die er niet uit, zo blijkt tijdens de zitting. De man vroeg eerst in Duitsland asiel aan maar trok in afwachting van de procedure naar Nederland. 
Daar bekeerde hij zich tot het Christendom en raakte steeds meer gefrustreerd. Meer dan vijftien maanden zat de man in onzekerheid zonder enig contact met de Immigratie- en Naturalisatiedienst. Begin volgend jaar staat er een hoorzitting bij de vreemdelingenrechter gepland.
Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.