nieuws

'Enschede heeft niet te vrezen van testcentrum voor drones in Eelde'

"Enschede heeft geen enkele concurrentie te duchten van Groningen Airport Eelde." Dat zegt Nico Nijenhuis van Clear Flight Solutions in Enschede. Hij is één van de initiatiefnemers achter Space53 dat een drone-testcentrum op de voormalige vliegbasis Twenthe wil ontwikkelen.
Deze week werd bekend dat Groningen Airport Eelde als enige luchthaven in Nederland toestemming krijgt met drones te gaan vliegen. "Op zich klopt dat," zegt Nijenhuis in Overijssel Vandaag op TV Oost. "Maar het gaat daar om het laten vliegen van drones in combinatie met een actieve verkeersleiding die ook verkeersvliegtuigen veilig laat landen."

Geen concurrenten

Dat Eelde daarmee Enschede de loef zou afsteken, is volgens Nijenhuis dan ook niet juist. "We hebben in Nederland in totaal zes testcentra voor drones. Enschede en Eelde horen daar bij. Die vullen elkaar prima aan en zijn juist geen concurrenten van elkaar. In elke locatie testen we andere dingen. Op gebied van regelgeving bijvoorbeeld." 

Regels

De initiatiefnemers van Space53 hopen dat volgend jaar de ontwikkelingen nog sneller gaan dan nu, als de regels met betrekking tot drones binnen de Europese luchtvaart worden ondergebracht en geregeld door EASA. Nu regelt elk land nog zijn eigen regels.    

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.