nieuws

Eerste aardehuis in Olst verkocht voor 245.000 euro

Het eerste aardehuis in Olst is onder voorbehoud verkocht. Het eigengebouwde ecologische huis dat bestaat uit autobanden, zand en veel energiebesparende techniek levert 245.000 euro op.Â
En daarmee is er voor het eerst een prijs bepaald voor een aardehuis. "Ons huis heeft 100 vierkante meter woonoppervlak en de grond bij het huis is 300 vierkante meter," vertelt eigenaresse Elly Poll. "Wij hebben één slaapkamer, een kantoor en een ruime woon-eetkamer."

Waarde van zand en autobanden

De taxatie was spannend. "De makelaar had nog nooit eerder een aardhuis getaxeerd. Er is uiteindelijk een vergelijking gemaakt met bungalows in deze omgeving. En daarop is de vraagprijs gebaseerd." 

Duur huis

In verhouding lijkt het huis duur voor Olst. "We hebben allerlei technische snufjes in het huis om het comfortabel te maken. We hebben onze eigen waterbron, zonne-energie, een waterzuivering voor grijs water en daardoor is het wonen zo'n 4000 euro per jaar goedkoper."

Niet  voor iedereen

Eerst hebben alle wijkbewoners vrienden en kennissen benaderd voor het huis. "We doen meer samen in deze wijk dan in andere wijken. De koper moet ook goed in de groep liggen. En met dat in het achterhoofd hebben we gezocht naar de juiste koper." 

Ecologisch

Daarnaast moeten de nieuwe bewoners bereid zijn volledig ecologisch te wonen. "Dus je gebruikt alleen natuurvriendelijke schoonmaakmiddelen, ecologische make-up en als je je haar wilt verven, moet je daarvoor echt naar de kapper. Het natuurlijke systeem gaat verloren als niet iedereen mee doet." 

Kijkers

Er was veel belangstelling en het huis is, nadat de verkoop openbaar op internet is gezet, snel verkocht.  
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.