nieuws

Kernramptabletten bij sommige huishoudens later in de bus

Verspreiding jodiumpillen kerncentrale vertraagd
Verspreiding jodiumpillen kerncentrale vertraagd
De jodiumtabletten die de overheid verspreidt onder mensen die in de buurt van een kerncentrale wonen, vallen bij sommige huishoudens wat later in de brievenbus. Er is iets misgegaan bij het bedrijf dat de pakketjes verstuurt.
De tabletten zouden tussen 10 en 25 oktober worden bezorgd, maar door de vertraging kan het tot 15 november duren voor ze op de mat vallen. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid.

Kerncentrales

De tabletten worden gestuurd aan kinderen en jongeren die minder dan 100 kilometer van een centrale wonen. Volwassenen tot en met veertig jaar binnen een straal van 20 kilometer van een kernreactor krijgen ze ook.
De pillen beschermen tegen het radioactieve jodium dat bij een ongeluk in een centrale kan vrijkomen. Dat kan vooral bij jongeren schildklierkanker veroorzaken.
Nederland telt nog maar één grote kerncentrale in vol bedrijf: die in Borssele. Maar omdat de centrale in het Duitse Emsland en de Belgische reactoren in Doel en Tihange niet ver van de grens staan, lopen grote delen van Zuidwest- en Oost-Nederland gevaar als daar iets misgaat.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.