nieuws

'Green Angels' weer terug na wederopbouw Sint Maarten

Als helden werden ze uitgezwaaid, de Nederlandse militairen die afgelopen zeven weken meehielpen aan de wederopbouw op Sint Maarten. Wilbert Russcher uit Rouveen is er daar een van: "Zoveel dankbaarheid krijgen we terug, daar doe je het als militair voor." Deze week keerden ze weer terug naar Nederland.
Door orkaan Irma was het leven op het eiland totaal ontwricht. Vitale functies als infrastructuur en scholen moesten weer helemaal opgebouwd worden.

Zo snel mogelijk herstel

Als projectleider zorgde Russcher samen met zo'n zevenhonderd collega's ervoor het dagelijkse leven weer zo snel mogelijk hersteld werd. "Toen we aankwamen op het eiland was het een totale chaos. Niks stond meer overeind en al het groen van de natuur was weg."
De weken daarna pakten hij met zijn team in totaal vijfenvijftig projecten op. Zestien scholen weer opgebouwd en duizenden kinderen krijgen weer onderwijs. "Dat is zo mooi om te zien", glundert Russcher. "Examenleerlingen kunnen weer examens doen en zelfs het groen is weer op het eiland terug."

Green Angels

Uit dankbaarheid noemen de eilandbewoners hen de 'Green Angels'. Toch was het tijd voor het team om weer terug te keren naar Nederland. Volgens Russcher  moeten de bewoners op Sint Maarten nu op eigen benen staan. "Anders pakken we het werk van ze af, dat willen niet."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.