nieuws

OM eist twee jaar en tbs tegen verdachte brandstichter natuurgebieden Twente

Voor de rechtbank in Almelo is twee jaar gevangenisstraf en tbs met voorwaarden geëist tegen de 27-jarige man uit Denekamp die wordt verdacht van het aansteken van zeker tien natuurbranden in het weekend van 29 en 30 april dit jaar.
Daarnaast moet de man ook nog een openstaande gevangenisstraf van 283 dagen uitzitten.   
De branden in het buitengebied van Lattrop, Beuningen en Denekamp veroorzaakten niet alleen veel schade aan de natuur, het gaat zeker nog tien jaar duren voordat de natuur zich herstelt, maar ook voor bewoners en bezoekers ervan.
En niet voor niets, een brand aan de Holtweg bij Beuningen ontstond op nog geen dertig meter achter een vakantiehuisje. De huurders gingen op de vlucht, uit angst voor de gevolgen.  

'Lekker fikkie stoken'

De houding van de 27-jarige is bijzonder, bij de politie en voor de rechtbank beroept hij zich op zijn zwijgrecht, maar tegenover gedragsdeskundigen die hem onderzochten bekende hij wel. "Het was net als een klein kind, lekker fikkie stoken. Het is allemaal niet gezond wat ik doe, maar als ik thuis was had ik die drang weer."
Tijdens de zitting probeerden rechters en officier van justitie door te dringen tot de verdachte, maar op een paar algemeenheden na lukte dat niet. "Ik wil er liever niets over zeggen" en "ik beroep me op mijn zwijgrecht" bleef de verdachte brandstichter herhalen.

Vier van de tien branden

Omdat de bekentenissen tegenover de gedragsdeskundigen niet gebruikt kunnen worden als bewijs heeft het Openbaar Ministerie besloten de man voor maar vier van de tien branden te vervolgen. Het gaat om branden waarbij genoeg bewijs is om tot een veroordeling te komen.
Zo werd de auto van de verdachte gezien in de buurt van de branden, tot en met herkenning van het kenteken. Dat leidde ook tot zijn aanhouding, een jachtopziener gaf het kenteken door aan de politie. 
Ook blijkt uit onderzoek van de telefoon van de man dat hij veelvuldig kort na een brandstichting op het internet zocht naar informatie over de branden, nog voordat ze bekend werden. In een groepsgesprek op WhatsApp was de man ook vaak de eerste die melding maakte van de branden.

Is de verdachte pyromaan?

Dat was zo vaak dat zijn vrienden hem in de gesprekken al omdoopten tot 'Pyro Boy' en grapten dat hij oefende om hard weg te kunnen lopen voor de politie. 
En dat is volgens de officier van justitie ook wat de 27-jarige is: een pyromaan. "Als je een brand ziet, denk je, oh mijn God, wat is er aan de hand, maar er zijn ook mensen die een kick krijgen van brand en ik denk dat meneer één van hen is."

Verminderd toerekeningsvatbaar

"Dat brengt grote zorgen met zich mee. Meer dan tien voetbalvelden natuur zijn in vlammen opgegaan en dat baart vrees voor de toekomst", aldus de officier van justitie. Omdat de man volgens deskundigen ook nog eens autistisch en verminderd toerekeningsvatbaar is en niets wil zeggen over de branden moet er hoe dan ook behandeld worden.
Als de 27-jarige niet goed meewerkt met de tbs wordt deze omgezet in een dwangverpleging waarschuwde de officier van justitie. "En dat wens ik hem niet toe." 
Over twee weken volgt het vonnis
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.