nieuws

Gevaren geitenhouderij in Overijssel onvoldoende onderzocht

Verschillende deskundigen op het gebied van volksgezondheid vinden dat Overijssel de uitbreiding van de geitenhouderij onvoldoende serieus neemt. Ze pleiten voor meer onderzoek, zoals in Brabant en Gelderland gebeurd is.
Overijssel is na Brabant en Gelderland de derde geitenprovincie van Nederland. De sector breidt zich erg uit, terwijl er ook toenemende zorg is over de gezondheidsrisico's van geitenbedrijven. Zo blijkt uit onderzoek in Brabant, dat omwonenden een verhoogd risico hebben op longontsteking. 
Na de presentatie van het onderzoek, afgelopen zomer, besloot Brabant om direct een stop op de geitenhouderij af te kondigen. Bedrijven mogen daar niet meer uitbreiden en nieuwe bedrijven zijn verboden.
Gelderland voerde ook onderzoek uit naar de gezondheidsrisico's en ook daar viel het besluit voor een 'geitenstop'.

Geen onderzoek in Overijssel

Overijssel wil geen eigen gezondheidsonderzoek doen en neemt ook geen extra maatregelen, zoals een geitenstop. Dick Heederik van de Universiteit Utrecht en mede-opsteller van het onderzoek in Brabant vindt dat onbegrijpelijk. "Een overheid moet juist beslissingen nemen op grond van feiten. Daar hoort goed onderzoek bij."
Heederik krijgt bijval van GGD-arts Rik van de Weerdt uit Gelderland. Volgens Van de Weerdt kun je als overheid geen goede besluiten nemen, wanneer je geen gezondheidsonderzoek hebt uitgevoerd. "Dat is niet mogelijk, omdat je niet weet wat de gevolgen zijn voor je populatie."
Uit een inventarisatie van RTV Oost zelf blijkt dat in Overijssel 100 duizend mensen binnen een straal van twee kilometer van een geitenhouderij wonen. Binnen zo'n straal loop je volgens eerdere onderzoeken tientallen procenten meer risico op longontsteking.

Geen reactie provincie

Verantwoordelijk gedeputeerde Hester Maij van Overijssel wil vooralsnog niet reageren op de uitspraken van de wetenschappers. 

Zoveel geiten zijn er in jouw gemeente:

Zie je geen kaart? Klik hier

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.