nieuws

Longpatiënt: 'Pas op dat de boel in Overijssel ook niet verziekt wordt’

Jan Loskamp is één van de acht mensen die in zijn buurt longontsteking hebben gekregen. Hij woont vlak bij een geitenhouderij in het Gelderse Velswijk en waarschuwt Overijssel voor de risico’s.
"Ik had een topconditie. Ik kon alles", vertelt Loskamp. Hij woont op 75 meter van een geitenhouder die plannen heeft om z’n bedrijf uit te breiden. De buurt maakt zich grote zorgen.
De conditie van Loskamp ging op een gegeven moment achteruit. "Ik bleek longontsteking te hebben." Inmiddels hebben zijn vrouw en dochter dezelfde klachten.
In de buurt van de geitenhouder wonen veertig mensen. Acht mensen hebben nu problemen met de luchtwegen. "Eén van de slachtoffers is een meisje van 20 jaar."

Bewijs genoeg

Wetenschappelijk kan moeilijk worden aangetoond dat de buurt ziek is geworden van de geitenhouderij, maar kinderlongarts Peter Merkus vindt dat er bewijs genoeg is. Hij krijgt te vaak kinderen binnen op zijn afdeling van het Radboudumc ziekenhuis in Nijmegen die longklachten hebben omdat ze vlak bij een geitenhouderij wonen.

'Ga er tegenaan'

Jan Loskamp roept Overijssel tot slot op om de risico’s voor de volksgezondheid niet te bagatelliseren. "Overijssel is een mooie provincie. Het zou jammer zijn wanneer de boel daar ook verziekt wordt. Ga er tegenaan, want het is nodig."
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.