nieuws

Volle Pancratiuskerk bij eerste Sint-Hubertusviering in Geesteren

De eerste Sint-Hubertusmis in Geesteren bracht vandaag veel mensen op de been. De Pancratiuskerk zat vol. De aankondiging van de mis ter ere van de beschermheilige van de jacht leverde de nodige discussie op.
Verschillende dierengroeperingen vonden de mis promotie voor plezierjacht en riepen de pastoor op de mis te annuleren.

Opgezette dieren

Pastoor Casper Pikkemaat respecteert het standpunt van de activisten, maar heeft de mis niet aangepast of geannuleerd. De stichting 'Rechten voor al wat leeft' vreesde ook dat er opgezette dieren tijdens de mis te zien zouden zijn, maar dat was niet het geval. Van de stichting demonstreerde vandaag ook niemand bij de Pancratiuskerk.
Drie jachthoornblazersgroepen luisterden de mis op. Volgens kerkbezoekers is de viering geen propaganda voor de jacht. "Dat is niet meer, er is alleen beheersjacht", zegt één van hen.

Kritiek

"Met respect en waardigheid willen we deze mis vieren", vertelt pastoor Pikkemaat tijdens de mis. "We moeten zorgzaam omgaan met de schepping. Er mag kritiek zijn, dat houdt ons scherp. Maar we lopen wel het risico dat kritiek afleidt van ons eigen gedrag."
Na afloop vertelt Pikkemaat dat hij blij is dat het goed is verlopen. "Het was een mooie viering in een mooie ambiance. Ik voelde wel een gezonde spanning of het allemaal wel goed zou gaan verlopen." Of het al smaakt naar meer laat hij zich nog niet uit. "We gaan dit eerst evalueren", zegt Pikkemaat.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.