nieuws

Een dagje kroegbaas voor één euro in Zwolle? Al twaalf reserveringen

Het begon als een ideetje dat horeca-ondernemer Dion Lemmens besprak met zijn account met als doel meer mensen in zijn kroeg te krijgen. Maar intussen heeft de Zwollenaar al twaalf reserveringen van mensen die voor één euro een dag zijn kroeg willen overnemen.
Wie het altijd al wat heeft geleken om een eigen kroeg te beginnen, heeft nu de kans. Grand Café De Casteleyn in Zwolle is te huur, voor één euro per dag. De deal: de huurder gaat achter de bar staan en strijkt dertig procent van de dagomzet op. De rest gaat naar Lemmens. 

Geen klanten

Het is een noodgreep voor Lemmens die altijd al droomde van een eigen café. In augustus was het zover en werd hij eigenaar van De Casteleyn, maar de klanten bleven weg. De zaak staat inmiddels ook al weer te koop
Lemmens zelf werkt intussen vier dagen per week bij Wehkamp. Want er moet wel geld binnenkomen.

Er zijn spelregels

Maar Lemmens wil niet opgeven en daarom bedacht hij met zijn accountant het plan om zijn café voor één euro te verhuren. "Volgens mijn accountant is dat toegestaan", aldus Lemmens, die aangeeft dat alles van te voren netjes geregeld wordt. "Er zijn spelregels, we maken van te voren afspraken."
Maar wat gebeurt er als zich een potentiële huurder meldt die Lemmens liever niet binnen heeft?  "Dan zeg ik nee", klinkt het resoluut uit de mond van Lemmens.  

Wat vindt de gemeente hiervan?

De gemeente Zwolle heeft ook gehoord van de plannen van de horeca-ondernemer, maar ziet weinig problemen als het maar volgens de regels gebeurt.  "De exploitant van het café moet beschikken over alle nodige papieren, waaronder een Drank- en horecavergunning", laat de gemeente in een schriftelijke reactie weten. 
"Als gemeente zijn we verantwoordelijk voor de uitvoering van deze wet. Per horecaonderneming wordt maar één vergunning verleend. Degene aan wie de vergunning is afgegeven is de enige die de bar mag exploiteren en is daarmee ook eindverantwoordelijk. Tijdens de exploitatie van een café moet de eigenaar of een andere leidinggevende aanwezig, die op de vergunning staat."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.