nieuws

Aantal hoogopgeleide paren in Zwolle sterk toegenomen

Aantal hoogopgeleide paren in Zwolle stijgt
Aantal hoogopgeleide paren in Zwolle stijgt
In Zwolle wonen steeds meer hoogopgeleide paren. Dat concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek op basis van landelijk onderzoek waarbij werd gekeken naar de periode tussen 2006 en 2016.Â
Zwolle wordt in dat onderzoek genoemd als stad waar het aantal hoogopgeleide paren de laatste tien jaar sterk is toegenomen. 
Het opleidingsniveau van de Nederlandse bevolking is de afgelopen tien jaar sterk toegenomen.
Was in de hoofdstad van Overijssel in 2006 nog 21,5 procent van de paren hoogopgeleid. In 2016 was dat 49 procent. Een stijging van 27,5 procent dus. 

Grote steden

Uit het onderzoek van CBS blijkt dat in de grote steden een relatief hoog percentage hoogopgeleide paren is te vinden. Mensen volgen er bijvoorbeeld hun hbo- of universitaire opleiding in de stad of vinden er werk. Hierdoor hebben ze kans daar hun eveneens hoger opgeleide toekomstige partner te ontmoeten.

Twee keer zo laag

In de zeer stedelijke gemeenten was bij 45 procent van de 25- tot 45-jarige stellen beide partners hoogopgeleid. In de minst stedelijke gemeenten was dat aandeel ruim twee keer zo laag. Het verschil wordt wel kleiner. In de minder stedelijke gemeenten nam het aandeel sneller toe dan in de meest stedelijke gemeenten

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.