nieuws

Wethouder Elferink van Hengelo mag klus afmaken, geen motie van wantrouwen

Het hing weken in de lucht, maar wethouder Marcel Elferink mag gewoon zijn klus afmaken in Hengelo. ProHengelo diende tijdens een interpellatiedebat geen motie van wantrouwen in tegen de wethouder.
Met name ProHengelo heeft veel kritiek op het functioneren van de CDA-wethouder. Zo wordt Elferink verantwoordelijk gehouden voor het zwalkende afvalbeleid, de verbeterplannen van de binnenstad die uitblijven en de hoge kosten van het Warmtenet.

Interpellatiedebat

Voorafgaand aan de raadsvergadering over de meerjarenbegroting werd er een interpellatiedebat gevoerd op initiatief van ProHengelo. "We willen een krachtig signaal afgeven", aldus Gezinus Knegt van de lokale partij.
Alle partijen mochten zich uiten over het functioneren van de wethouder. Vervolgens was het de beurt aan Elferink om zich te verdedigen.
"Ik heb weleens beter geslapen" en "het was confronterend om in de media te lezen dat er geen vertrouwen is", blikte de wethouder terug op de afgelopen tijd. Toch was hij niet van plan de handdoek in de ring te gooien.
"Er zijn fouten gemaakt en die mag u mij aanrekenen, toch loop ik niet weg voor mijn bestuurlijke verantwoordelijkheid". 

Geen meerderheid

Al tijdens de eerste termijn bleek dat een eventuele motie van wantrouwen het waarschijnlijk niet zou halen. Na het betoog van wethouder Elferink was er van enig draagvlak helemaal geen sprake meer. Dat zag ook ProHengelo die de motie mede daarom niet in stelling bracht. "U hebt excuses gemaakt en bent diep door het stof gegaan, pak het op en ga ervoor" sprak Knegt in tweede termijn. "Maar weet dat we de motie van wantrouwen zo weer kunnen uitprinten", dreigde de voorman van ProHengelo. 

Voor de buhne

Later in het debat kreeg ProHengelo er zelf flink van langs van andere partijen. Zo werd de lokale partij verweten dat ze 'voor de buhne' heeft gedreigd met de motie en dat ProHengelo een partij is van 'grote woorden waar maar weinig uitkomt'.
De vergadering werd gehouden in de schouwburg omdat het gemeentehuis wordt gerenoveerd. Spektakel bleef uit, de politieke voorstelling kende een (relatief) happy end. 
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.