nieuws

PvdA in Hardenberg pleit voor onderzoek naar geitenhouderijen in gemeente

Geiten / geitenstal / geitenhouderij
Geiten / geitenstal / geitenhouderij
De PvdA in Hardenberg heeft vragen gesteld over de vergunningaanvragen voor geitenstallen in Anerveen, Schuinesloot en Radewijk, nu duidelijk is geworden dat omwonenden van kippen- en geitenstallen vaker longontsteking hebben.Â
De Partij van de Arbeid in Hardenberg wil een al dan niet tijdelijke stop van de bouw.
De staatssecretaris van Economische Zaken en de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport noemen de situatie zorgelijk en roepen gemeenten op om hiermee rekening te houden bij vergunningen. De PvdA wil van het college van burgemeester en wethouders weten hoe met deze conclusies en oproep wordt omgegaan en hoe de omwonenden worden geïnformeerd.
In een brief aan de Tweede Kamer schrijven de staastsecretaris van EZ en de minister van VWS dat mensen die rondom pluimvee- en geitenhouderijen wonen een grotere kans hebben op longontsteking. De staatssecretaris geeft aan deze ontwikkeling zorgelijk te vinden: “Wij vinden de verhoogde ziektedruk een zorgelijk signaal. Omdat de oorzaak van de ziektedruk rond geitenhouderijen onduidelijk is, zullen wij op dit punt vervolgonderzoek uit laten voeren". 
RTV Oost meldde vanmorgen dat verschillende deskundigen op het gebied van volksgezondheid vinden dat Overijssel de uitbreiding van  geitenhouderijen onvoldoende serieus neemt. Ze pleiten voor meer onderzoek, zoals in Brabant en Gelderland gebeurd is.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.