nieuws

Bubbelscherm geplaatst in IJssel bij Kampen om plastic uit water te vissen

In de IJssel bij Kampen liggen plastic schermen die vervuiling in het water naar de kant moeten 'bubbelen' waar het afval uit het water kan worden geschept. Het is een proef om te kijken of de technologie werkt.
Het idee is van The Great Bubble Barrier uit Amsterdam, dat probeert om de vervuiling in grachten en rivieren te verminderen. Met de technologie van plastic buizen met kleine gaatjes wordt een soort onderstroom in de rivier de IJssel gemaakt waardoor rommel naar de kant wordt gedreven.

Scheepvaart- en vis vriendelijk

Het probleem van de 'plastic soep' is wereldwijd en er zijn verschillende onderzoekers bezig om een oplossing te vinden voor het probleem. De aanpak is volgens het bedrijf scheepvaart- en visvriendelijk en toe te passen in zowel kleine kanalen als grote rivieren.
De buizen liggen op de bodem en schepen kunnen gewoon doorvaren.

IJssel als proef

Op de website van het bedrijf staat waarom er wordt getest in Kampen.
"Wij hebben als doel The Great Bubble Barrier te realiseren op slimme locaties, zodat we de plastic soep kunnen stoppen bij de bron en zo veel mogelijk plastic tegen kunnen houden op weg naar de oceanen. De IJssel is een geschikte plek om het bubbelscherm te testen, het is de snelst stromende rivier in Nederland en tegelijkertijd met de test kunnen wij de mate van vervuiling van de IJssel onderzoeken."
Op de facebookpagina is een filmpje te zien van het plaatsen van de Bubble-buizen. Op zaterdag 18 november is iedereen welkom op de locatie in Kampen, dan geeft het bedrijf uitleg en rondleidingen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.