nieuws

Minister noemt mogelijke sluiting Spoedeisende Hulp van ZGT 'zaak van het ziekenhuis'

Spoedeisende hulp ZGT Hengelo
Spoedeisende hulp ZGT Hengelo
Of de Spoedeisende Hulp van Ziekenhuis Groep Twente in Hengelo wordt gesloten, is volgens minister Bruno Bruins van Medische Zorg en Sport 'een zaak van het ziekenhuis'. "Ik meng mij hier niet in", schrijft hij in zijn antwoordbrief op Kamervragen van de SP.
"Mijn beleid is erop gericht dat de voor de ‘45-minutennorm’ ‘gevoelige’ afdelingen voor Spoedeisende Hulp (SEH’s) niet verdwijnen. Aangezien de SEH op locatie Hengelo niet ‘gevoelig’ is voor de 45 minuten norm, is de organisatie van de zorg in de regio een zaak van het ziekenhuis en de betrokken zorgverzekeraars, in overleg met alle betrokken partijen", schrijft hij in zijn brief.
Wel moet het ziekenhuis hierover volgens de minister goed met iedereen communiceren.

Patiëntenstop

De ZGT moet bezuinigen en daarom verdwijnt er de komende twee jaar 150 fte aan arbeidsplaatsen. Gedwongen ontslagen worden niet uitgesloten.
Wat er met de zorg gaat gebeuren, is niet bekend. Een patiëntenstop wordt volgens de ZGT 'niet nagestreefd'. Of de Spoedeisende Hulp wel of niet dichtgaat, wordt niet gezegd. 

Transparantie
De ZGT heeft de minister ook aangegeven dat het eerlijke prijzen wil krijgen van de zorgverzekeraars voor de zorg die het levert. Ook wil het ziekenhuis dat de zorg die het levert, wordt vergoed.
Dat de ZGT 'in een vroeg stadium zo transparant mogelijk is over de situatie', is volgens de minister 'positief'.
"Het gebeurt te vaak dat dergelijke besluitvormingsprocessen zich jarenlang volledig achter de gesloten deuren van de zorgaanbieder afspelen, wat tot veel meer onrust onder de partijen en burgers in de regio leidt", schrijft de minister.
"Ik vind echter wel dat discussies over de contractering niet via de media moeten worden uitgevochten. De contractering is een zaak tussen zorgaanbieders en zorgverzekeraars en eventuele onderlinge discussies hierover dienen aan andere tafels plaats te vinden, ook om onrust onder patiënten te voorkomen."
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.