nieuws

Meeste schadeclaims na brand komen uit Overijssel

In Overijssel worden na een brand relatief gezien het vaakst schadeclaims ingediend. Dat staat in de Risicomonitor Woningbranden, die het Verbond van Verzekeraars samen met Brandweer Nederland heeft opgesteld.
In onze provincie noteerden verzekeraars in 2016 23,1 claims per duizend huishoudens. In geen andere provincie wordt zo vaak een schadeclaim ingediend. Dit is een stijging van 6,1 procent in vergelijking met een jaar eerder.

Zwolle en Enschede koploper

Ook op de ranglijst van steden waar het vaakst een schadeclaim wordt ingediend, staan Overijsselse steden bovenaan. Zwolle voert de lijst aan met 19,9 brandclaims per duizend huishoudens.
Dit is een stijging van tien procent in vergelijking met 2015. In Enschede daalde het aantal claims met twee procent, maar de stad staat met 19,2 claims nog wel op een tweede plaats. 

Geen verklaring voor hoog aantal claims

Dat Overijssel met kop en schouders boven de andere provincies uitsteekt, is niet nieuw. Toch is het lastig om het hoge aantal schadeclaims te verklaren. "We weten het helemaal niet goed", zegt Rudi Buis van het Verbond van Verzekeraars. 
"Bij grote branden zie je dat er in dunbevolkte gebieden latere detectie plaatsvindt, waardoor de schade groter is en er meer claims zijn. Maar in andere dunbevolkte gebieden in Groningen en Friesland ligt het aantal claims weer lager."

Claimgedrag

Verder heeft Buis het vermoeden dat het hoge aantal claims in Overijssel wordt veroorzaakt door het claimbedrag van Overijsselaars. "Niet iedereen claimt een brand. In Overijssel is dit hoge aantal claims al jaren zichtbaar."
"De brandweer is in Overijssel niet bovengemiddeld veel vaker uitgerukt dan in andere provincies. Toch is het aantal claims al vier jaar hoog. Er is geen eenduidige verklaring voor", aldus Buis. 

Aantal claims is landelijk gedaald

Het aantal schadeclaims als gevolg van een brand is in Nederland in 2016 juist gedaald. Dit komt omdat het aantal dagen met heftig noodweer beperkt was. Alleen na de zware hagel- en onweersbui in Brabant en Limburg in juni kwamen veel claims binnen. 
In Friesland en Zeeland kwamen relatief gezien het minste claims binnen. Verzekeraars zien het meeste claims rond de jaarwisseling.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.