nieuws

Woede bij nabestaanden van doodgereden vrouw Enschede, verdachte zwijgt ruim een jaar

Onbegrip, ongeloof, woede en verdriet. De nabestaanden van de vrouw van 51, die vorig jaar bij een verkeersongeval op de N35 bij Enschede om het leven kwam, hebben geen goed woord over voor de manier waarop de verdachte tot nu toe heeft gehandeld. Ruim een jaar lang zweeg hij, op advies van zijn eerdere advocaat.Â
Het is 25 oktober 2016. Op de N35 tussen Enschede en Duitsland rijdt de man van 26 met zijn Ford Fiësta op de verkeerde weghelft. Daar rijdt de 51-jarige vrouw in haar Mazda. Ze is van haar werk bij Grolsch op weg naar huis. De Ford Fiësta botst frontaal op de Mazda. 

Inwendige bloedingen

De vrouw wordt met ernstige verwondingen opgenomen in het ziekenhuis. Artsen vechten voor haar leven, maar door de vele inwendige bloedingen overlijdt ze een dag later. 
Volgens een getuige die achter de Ford reed kwam de auto eerst met een wiel in de berm, corrigeerde de bestuurder en kwam de auto daarna op de verkeerde weghelft terecht. De 26-jarige man, die in 2001 vanuit Somalië naar Nederland vluchtte, kan zich niets van het ongeval herinneren. Hij vertelt in de rechtbank dat hij niet weet waar hij die dag vandaan kwam, alleen dat hij vanaf de Oostweg in Enschede de N35 is opgedraaid. 

Geen drank of drugs

Drank en drugs zijn niet in het spel, zo beweert hij vandaag tegenover de rechters, waar hij voor het eerste het stilzwijgen doorbreekt. Vanwege zijn geloofsovertuiging drinkt hij niet en gebruikt hij geen drugs. Ook is niet vastgesteld dat hij met zijn telefoon bezig was ten tijde van het ongeluk en er is niet te hard gereden. 
Naast het zwijgen nam de verdachte tot vandaag geen contact op met de nabestaanden. Een advies van zijn eerdere advocaat Robert Speijdel. Mariska Pekkeriet, zijn nieuwe advocaat, begon tijdens de rechtszaak met het overhandigen van een brief en een kaart aan de nabestaanden. Zij had, net als de nabestaanden en de officier van justitie, weinig goede woorden over voor die handelswijze. De nabestaanden vertellen dat het zwijgen alles zoveel moeilijker heeft gemaakt. 

'We leven in een nachtmerrie'

Door het ongeluk leven de nabestaanden in een nachtmerrie, zo vertellen ze tegen de rechters. "Alles komt goed", zei de 51-jarige vrouw nog tegen haar dochter in het ziekenhuis, vlak voordat ze naar de OK ging. Het blijken achteraf haar laatste woorden te zijn geweest. Haar man had het daarna zo zwaar, dat hij zijn galerie kwijtraakte. 
De verdachte, die zelf een verbrijzeld linkerbeen aan het ongeluk overhield, zegt vandaag dat hij het allemaal heel naar vindt. Hij wenst de nabestaanden sterkte. De officier van justitie eist een taakstraf van 240 uur en een jaar lang rij-ontzegging. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.