nieuws

Giethoornse Jarno Eggen is Chef van het Jaar: 'Hij kookt gedurfder dan ooit'

Ongekend. Foutloos. Een perfecte smaakbalans. 'Jarno Eggen kookt gedurfder dan ooit.' Het juryrapport van het gerenommeerde GaultMillau liegt er niet om; de Giethoornse chef lijkt een logische Chef van het Jaar.
Logisch voelde het gisteravond allerminst, vertelt Eggen. Omdat er geen nominaties bekend waren gemaakt, kwam zijn uitverkiezing op het jaarlijkse gala in Utrecht als een totale verrassing: "Ik was sprakeloos. Gebeurt mij dit nou echt?"

Sta je dan

Toch is het echt zijn naam die wordt omgeroepen, de eigenaar van tweesterrenrestaurant De Groene Lantaarn in Zuidwolde is Chef van het Jaar. "Sta je dan, op zo'n podium, met een koksjas waar de titel in geborduurd is. In een mooi rijtje van twee- en driesterrenchefs ook nog. Een enorme eer."
Ook zijn partner Cindy kreeg een aparte vermelding. Terecht ook, meent Eggen: "We zijn een tweespan, hebben het helemaal samen opgebouwd. In 2009 zijn we met een kleine lening eenvoudig begonnen en uiteindelijk samen gegroeid, met het hele team trouwens, tot waar we nu zijn."
Definitief naar de top
'Jarno Eggen is definitief doorgestoten naar de top', concludeerde de jury van de gerenommeerde GaultMillau-gids. Op naar de derde ster, zou je zeggen. Maar dat is niet makkelijk, waarschuwt Eggen: "Dat kun je niet najagen, dat moet natuurlijk gaan."
Het is een balans vinden tussen constant blijven ontwikkelen, vervolgt de chef, en je eigen stijl behouden: "Het moet eigen blijven. Er zit nog meer in het vat, dat weet ik zeker. Maar je moet niet te veel willen, niet te snel. We gaan nu genieten."
Culinaire reis
Naast de eeuwige roem ontving Eggen een waardecheque voor een culinaire reis. Die gaat waarschijnlijk naar Barcelona, verklapt hij: "Ik zit op het platteland en dat wil ik absoluut niet anders, maar af en toe naar de stad gaan: daar krijg ik energie van. Zo blijf ik geïnspireerd."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.