nieuws

Mogelijk toch Overijssels onderzoek naar gevaren geitenhouderij

Er komt misschien toch een gezondheidsonderzoek naar de risico’s van de geitenhouderij in Overijssel. Coalitiepartij CDA zegt open te staan voor zo’n onderzoek, maar wil de knoop pas woensdag doorhakken tijdens het debat in Provinciale Staten.
Verschillende deskundigen gaven maandag op RTV Oost aan dat zij vinden dat zo’n gezondheidsonderzoek nodig is. Volgens de huidig beschikbare gegevens lopen nu zo’n 100.000 mensen in Overijssel een verhoogd risico op longontsteking.
Oppositiepartijen PvdA, SP, 50Plus, Partij voor de Dieren en GroenLinks willen ook zo’n onderzoek, maar de coalitiepartijen CDA, ChristenUnie, D66 en VVD steunen vooralsnog het beleid van gedeputeerde Hester Maij. Zij vindt een gezondheidsonderzoek overbodig.

Serie reportages

Naar aanleiding van de serie reportages op RTV Oost debatteert de politiek woensdag op het provinciehuis in Zwolle over de kwestie. Nu het CDA open staat voor onderzoek, zou zich toch een meerderheid kunnen vormen.
In Brabant en Gelderland is wel onderzoek gedaan naar de gezondheidsrisico’s voor de bevolking. Daar was de uitkomst zelfs aanleiding voor een geitenstop. In die provincies mogen zich geen nieuwe geitenbedrijven meer vestigen en uitbreiding van bedrijven is ook verboden.

Oorzaak gezondheidsrisico’s

Het CDA benadrukt wel dat naast een gezondheidsonderzoek, vooral belangrijk is dat snel duidelijk wordt wat de oorzaak is van gezondheidsrisico’s rond geitenhouderijbedrijven. Iedereen tast daarover nog in het duister.
Het CDA in Overijssel heeft daarom vandaag hun Tweede Kamerfractie gevraagd haast te maken met een landelijk onderzoek naar de oorzaken. Deskundigen verwachten dat de uitkomsten van dat onderzoek nog zeker drie jaar op zich laat wachten.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.