nieuws

Hoe houden wij ons hart gezond; tachtig mensen per dag krijgen een hartinfarct

Het hart wordt wel de motor van ons lichaam genoemd, toch weten we niet altijd hoe we ons hart gezond moeten houden. Daarom organiseert het MST in Enschede een publieksacademie, een medische informatieavond.
Cardioloog Patrick Verhorst van het ziekenhuis vertelt in Overijssel Vandaag over het hart. "We zijn wel bewuster gaan leven de laatste tijd, maar we zien nog wel steeds veel mensen met hart- en vaatziekten in het ziekenhuis. Dat is wel vaak het effect van een ongezonde levensstijl."

Hoe problemen te voorkomen?

Op de publieks academie wordt gesproken over de werking van het hart, mogelijke signalen van haperingen, onderzoeken en behandelingen en wat je zelf kunt doen om je hart zo gezond mogelijk te houden. "Niet roken, stress vermijden, 30 minuten per dag bewegen een gezond eten, dat zijn de ingrediënten voor een gezonde levensstijl. Het zijn bekende tips, maar toch niet iedereen weet wat er aan hart- en vaatziekten kan worden gedaan."

Op tijd signaleren

Per dag krijgen 80 mensen een hartinfarct, dat zijn er veel. "We kunnen tegenwoordig veel doen en een collega zegt wel eens gekscherend dat sommige mensen langer ziek zijn van de griep dan van een hartinfarct. Maar het is belangrijk om op tijd te signaleren."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.