nieuws

Driehonderd zittingsuren minder in rechtbank Almelo door verschuiving naar Zwolle

Medewerkers protesteerden enkele jaren geleden
Medewerkers protesteerden enkele jaren geleden
De verschuiving van grote strafzaken naar de rechtbank in Zwolle, betekent dat er in Almelo volgend jaar bijna driehonderd minder zittingsuren gehouden worden. Gevolgen voor de lokale werkgelegenheid heeft de verschuiving volgens minister Sander Dekker niet.
Tweede Kamerleden Chris van Dam (CDA), Gert-Jan Segers (ChristenUnie), Maarten Groothuizen (D66) en Foort van Oosten (VVD) stelden onlangs Kamervragen over het besluit om grote strafzaken vanaf 1 januari te verhuizen van de rechtbank in Almelo naar de rechtbank in Zwolle.
“Ook na deze relatief kleine verschuiving is er ruim voldoende werkaanbod in beide hoofdlocaties”, schrijft de minister in zijn antwoordbrief op de Kamervragen. “Almelo blijft een hoofdlocatie van de rechtbank Overijssel.

Eén zitting per week

In 2018 worden er 257 meervoudige kamer-zittingen in Zwolle gehouden en 152 in Almelo. Dat betekent dat er in Almelo ten opzichte van 2017 vijftig zaken minder gehouden worden. Dat komt neer op driehonderd zittingsuren.
Daar tegenover staat dat de minister verwacht dat het aantal enkelvoudige zittingen in Almelo stijgt met vier procent, oftewel 62 zittingsuren.

Meervoudige zaken

De meervoudige fraudezaken (zaken waarbij meerdere rechters zich over de zaak buigen) worden vanaf volgend jaar alleen nog in Zwolle behandeld. De enkelvoudige zaken en regiogebonden meervoudige zaken blijven op beide locaties. Dat wil zeggen dat 'zaken uit Twente dichtbij de burger behandeld blijven worden'.
Ook zaken over verkeersboetes blijven verdeeld over beide rechtbanken.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.