nieuws

Ruim zestig procent studenten Windesheim voelt druk om te moeten presteren

Studenten van Hogeschool Windesheim in Zwolle voelen vaak de druk om te moeten presteren. Zo'n 62 procent van de 1800 ondervraagde studenten van de hogeschool zegt vaak tot erg vaak prestatiedruk in het dagelijks leven te voelen.
Het is voor het eerst dat er in Nederland onder zo'n grote groep studenten onderzoek is gedaan naar de prestatiedruk die zij in het dagelijks leven ervaren. Het onderzoek is uitgevoerd door docent en onderzoekster Jolien Dopmeijer. "Toen ik dit onderzoek startte, verwachtte ik al vrij hoge cijfers als het gaat om het ervaren van prestatiedruk bij studenten. Toch ben ik van deze cijfers geschrokken."

Hogere eisen aan zichzelf

Naast de prestatiedruk stellen studenten ook steeds hogere eisen aan zichzelf. Dat gevoel heeft 59 procent van de ondervraagde studenten. Ook heeft bijna 24 procent van de ondervraagden het idee dat ze ook prestatiedruk voelen als het gaat om hun sociale leven. Een leuk sociaal leven met veel vrienden is volgens hen nodig om aansluiting te vinden met anderen. 

Landelijk onderzoek

Voor haar onderzoek werkt Dopmeijer samen met MIND, een initiatief van Fonds Psychische Gezondheid/Korrelatie en het Landelijk Platform GGZ om mensen met psychische problemen te ondersteunen. MIND pleit naar aanleiding van de cijfers voor een landelijk onderzoek. 

Saxion

Bij Hogeschool Saxion, met vestigingen in Deventer en Enschede, zijn zo'n 2200 hulpaanvragen geweest voor een gesprek met de psycholoog. Zo'n 40 procent van de aanvragen is volgens de hogeschool terug te voeren op de werkdruk.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.