nieuws

Kritiek Dijksma over gebrek aan deskundigheid ambtenaren verbaast gedeputeerde

Gedeputeerde Annemieke Traag is verbaasd over de kritiek van voormalig staatssecretaris Sharon Dijksma op het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De rekenfouten die door het ministerie zijn gemaakt in het onderzoek naar de milieugevolgen en de geluidsoverlast van de uitbreiding van Lelystad Airport zijn volgens Dijksma het gevolg van te weinig kundige mensen bij het ministerie.
Voormalig staatssecretaris Dijksma nam in Politiek in de Pol het beeld weg dat er op het ministerie een hele batterij met deskundigen zit dat een milieueffectrapportage (MER) helemaal kan berekenen. "Op zo'n dossier zitten we maar met heel weinig mensen."

Schrijnend

Dijksma vindt het schrijnend dat de overheid de afgelopen jaren bewust kleiner is gemaakt. Het gevolg is volgens haar dat een heleboel goede mensen op de ministeries zijn verdwenen.
Gedeputeerde Annemieke Traag van de provincie Overijssel reageert verbaasd op de kritiek van Dijksma. Het is vooral over het moment waarop Dijksma ermee naar buiten treedt; kort nadat ze haar functie als staatssecretaris heeft neergelegd vanwege de komst van een nieuw kabinet.

Achter de feiten aanlopen

Bij het ministerie werken volgens Dijksma dus te weinig kundige mensen. Dat heeft volgens haar grote gevolgen. "Dan blijkt dat we als ministerie op het gebied van expertise te snel achter de feiten aanlopen. Dat kan natuurlijk niet."
Ondanks de stevige kritiek van Dijksma, houdt gedeputeerde Traag vertrouwen in het ministerie van Infrastructuur. "Wij gaan ervan uit dat het ministerie de deskundigheid kan leveren die in zo’n complex dossier als Lelystad Airport verwacht mag worden."
De kritiek van Dijksma zijn voor gedeputeerde Traag wel een bevestiging. "Het bevestigt in elk geval wel wat wij al wisten, namelijk dat er fouten zijn gemaakt in de MER. Daar hebben wij ook heel nadrukkelijk aandacht voor gevraagd in onze zienswijze richting de nieuwe minister (Cora van Nieuwenhuizen red.). Wij gaan ervan uit dat er ook echt wat mee gebeurd."

Gevolgen Overijssel

Of de fouten in de MER nadelig zijn voor inwoners van Overijssel weet gedeputeerde Traag niet. "Wij hebben wel uitdrukkelijk gezegd dat de fouten hersteld moeten worden in de MER. Pas als de MER is aangepast of als er een nieuwe MER ligt, dan zal blijken wat de gevolgen voor de inwoners van Overijssel zijn."

Binnenkort zit gedeputeerde Traag aan tafel met minister Van Nieuwenhuizen. "We blijven pleiten voor een zorgvuldige en transparante besluitvorming en we blijven pleiten dat wij als betrokken provincies direct aan tafel zitten met de minister over dit complexe dossier."
Maar ook dat sluit fouten in de toekomst niet uit, weet Traag. "Er worden altijd wel fouten gemaakt. We zijn allemaal mensen. Maar het moeten geen structurele of fundamentele fouten zijn."
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.