nieuws

Roggebotsluis bij Kampen krijgt opvolger: bouw Reevesluis is begonnen

De bouw van de Reevesluis tussen Kampen en Dronten is vanmorgen officieel begonnen.Â
Het voorbereidende werk was al zo'n drie jaar bezig, maar vanmorgen werd de symbolische starthandeling verricht. 

Roggebotsluis verdwijnt
De Reevesluis neemt, als hij klaar is, het werk van de Roggebotsluis over. Laatstgenoemde sluis ligt drie kilometer van de nieuwe Reevesluis en doet al jaren trouwe dienst. 
"De Roggebotsluis zal zijn functie verliezen op termijn", vertelt gedeputeerde Bert Boerman. 

Veel voordelen
De nieuwe sluis biedt de scheepvaart veel voordelen. "Het is niet meer wachten op de brugopening, dat scheelt al een heel stuk. Bovendien wordt de sluis breder en langer", aldus Boerman. 
De Reevesluis deelt het Drontermeer in tweeën: het noordelijk deel waar het waterpeil geregeld kan worden en een ander deel dat in open verbinding staat met de IJssel, het Reevediep en het IJsselmeer. 

Hinder voor de scheepvaart
Omdat de sluis op een belangrijke vaarroute ligt, heeft Rijkswaterstaat afspraken met de bouwer gemaakt over de hinder voor de scheepvaart. 
"Het scheepvaartverkeer zal tijdens de bouw in principe gewoon door kunnen gaan", vertelt Ype Heijsman namens Rijkswaterstaat. 

In 2022 klaar, maar in 2020 in gebruik

"Er zullen momenten zijn waarop scheepvaartverkeer tijdelijk aangepast er doorheen moet. Op enkele uitzonderlijke momenten kan er even helemaal geen verkeer doorheen. Dat wordt op tijd gecommuniceerd", belooft Heijsman. 
Het complete sluiscomplex wordt in 2022 opgeleverd, maar al in 2020 kunnen de eerste schepen er doorheen. 

Afbouw
"Dan hebben we tijdelijk hier een sluizencomplex en verderop de Roggebotsluis," legt Heijsman uit. "Maar daarna beginnen we met de afbouw van de Roggebotsluis."
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.