Springruiter uit Wierden aangehouden door FIOD

De FIOD heeft een 44-jarige internationale springruiter uit Wierden aangehouden op verdenking van belastingontduiking en het niet voeren van een juiste administratie. Ook is zijn woning doorzocht, net als zijn bedrijfskantoor en een accountantskantoor in Wierden. Dat heeft de Belastingdienst vandaag bekendgemaakt.

De verdachte, eigenaar van een trainings- en handelsstal voor paarden, heeft vermoedelijk meer dan 850.000 euro te weinig belasting betaald. De FIOD heeft ook een bedrijfspand in Meterik doorzocht 

Boekenonderzoek Belastingdienst

Het strafrechtelijk onderzoek is begonnen na een boekenonderzoek van de Belastingdienst. Daaruit bleek een aanzienlijk verschil tussen de administratieve voorraad paarden en de voorraad die de verdachte opgaf in zijn aangiften. "Uit het onderzoek in de administratie over de jaren 2011 tot en met 2015 komt naar voren dat de man meer paarden heeft verkocht dan er aan omzet is geboekt'', aldus de FIOD.

De jaarrekeningen en belastingaangiften werden ingediend door een belastingadviseur. Diegene is nu ook aangemerkt als verdachte en wordt gehoord net als de echtgenote van de springruiter.

Exportfraude

De paarden werden vermoedelijk via buitenlandse luchthavens uitgevoerd. Het bedrijf in Meterik dat door door het onderzoeksteam van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit(NVWA-IOD) en FIOD is onderzocht houdt zich bezig met internationaal paardentransport en zou op deze manier betrokken zijn bij de zaak. 

Het onderzoek van de NVWA-IOD startte in 2016 met het vermoeden van fraude met exportbewijzen en veterinaire keuringsbewijzen in Noordoost-Nederland. Hiervoor is destijds een man aangehouden, die ook nu nog als verdachte wordt aangemerkt. 

Meer over dit onderwerp:
Wierden Fraude Regio Almelo Nieuws
Deel dit artikel: