nieuws

Gedeelde passie: orkest gaat samenwerken met amateurs

Sommige musici van het Orkest van het Oosten zijn, voordat ze een plek kregen in het bekende symfonieorkest, begonnen bij de plaatselijke harmonie, brassband of fanfare. Het orkest wil de cirkel weer rond maken en terug gaan naar die roots. Â
Daarom gaan ze door de provincie trekken om samen met lokale harmonieën, brassbands en fanfares concerten te verzorgen. Het doel van het 'HaFaBra'-project is amateurs, professionals en liefhebbers te verbinden via de muziek. 

Kloof kleiner maken

Joost Smeets, tubaïst van het Orkest van het Oosten. "We hebben vanuit Europa geld gekregen om nieuwe doelgroepen aan te spreken. En ik liep al heel lang met het idee rond. Ik wilde de kloof tussen de amateurmusici en de professionals kleiner maken. We zijn allemaal grootgebracht bij de amateurs."  

Samenwerken

Omdat zich in korte tijd tientallen muziekverenigingen zich opgaven, moest er gekozen worden. Smeets liet daarop verschillende muziekverenigingen in een regio samenwerken, waardoor het makkelijker werd ook met de mensen van het Orkest van Oosten te spelen. 

Concerten

Na een serie repetities, moeten eind volgend jaar concerten worden gegeven. "Het is de bedoeling die in de eigen omgeving en voor eigen publiek te geven. Dan is het effect het grootst."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.