OM eist werkstraf voor mishandeling van verkeersregelaar in Zwolle

Tegen een 23-jarige man uit Zwolle is 150 uur werkstraf waarvan de helft voorwaardelijk geëist, vanwege mishandeling. Hij zou in oktober in Zwolle een man hebben mishandeld.

Daarnaast eist de officier van justitie dat de man het slachtoffer 300 euro schadevergoeding betaalt.


De mishandeling vond plaats bij het zebrapad voor het station in Zwolle. Daar regelde het slachtoffer het verkeer in de spits. Hij deed dat in opdracht van de gemeente. 

Wilde gebaren

De verdachte wilde volgens de verkeersregelaar oversteken op het moment dat er meerdere bussen reden. Hij riep tegen de man dat hij moest wachten. Wat er daarna gebeurde is iets wat hij naar eigen zeggen te vaak meemaakt in zijn werk: de verdachte maakte vanaf de overkant wilde gebaren en kwam vervolgens boos op hem aflopen.

Deze keer liep het echt uit de hand, de verkeersregelaar kreeg klappen en belandde op de grond met pijn in zijn gezicht en aan zijn pols. "Ik hield hem nog aan zijn kraag op afstand, zodat hij niet met volle kracht kon slaan."

De mishandeling is overigens door drie getuigen gefilmd met hun telefoon. 

Mediation optie?
De gevolgen liegen er niet om, hij slaap er slecht van en is lange tijd bang om de verdachte opnieuw tegen te komen tijdens zijn werk. Als de advocate van de verdachte tijdens de rechtszaak voorstelt om de behandeling aan te houden voor een mediationgesprek is hij resoluut: "Ik wil er zo snel mogelijk een einde maken, ik zit er al een jaar mee, mijn antwoord is nee."


De verdachte erkende tegenover de rechters wel dat hij verhaal ging halen. Volgens hem beledigde de verkeersregelaar hem en wilde hij hem daarop aanspreken. Toen deze hem bij zijn kraag pakte sloeg hij uit zelfverdediging de man van zich af. 


Er hangt de verdachte ook nog een voorwaardelijke straf van 9 maanden jeugddetentie voor een woningoverval boven het hoofd.

Zwakbegaafd

Normaal zou de officier van justitie geen problemen hebben om de rechtbank te vragen die voorwaardelijke straf ten uitvoer te leggen, maar omdat de man zwakbegaafd is doet hij dat niet. De officier van justitie vindt proeftijd met een jaar verlengen en goede zorgen rondom de 23-jarige passender. 


Over twee weken doet de rechtbank in Zwolle uitspraak.   

Meer over dit onderwerp:
Zwolle mishandeling rechtbank IJsseldelta Nieuws
Deel dit artikel: