nieuws

WOZ-waarde stijgt hardst in Dalfsen, minst in Raalte

Grote verschillen in WOZ-waarde tussen gemeenten
Grote verschillen in WOZ-waarde tussen gemeenten
De WOZ-waarde van huizen is dit jaar opnieuw flink gestegen, blijkt uit CBS-cijfers. In Overijssel is in Dalfsen de waarde van woningen het hoogst, en ook het hardst gestegen. Daar stelde de gemeente de WOZ-waarde vast op gemiddeld 262.000 euro, een stijging van vier procent.
Bekijk onderaan dit artikel de (stijging van de) gemiddelde WOZ-waarde in uw gemeente.
In Raalte steeg de gemiddelde WOZ-waarde met 0,4 procent het minst van alle gemeenten in de provincie. Maar de gemiddelde WOZ-waarde is daar nog vrij hoog: 228.000 euro. In Almelo is de gemiddelde WOZ-waarde het laagst: 153.000 euro.

Vertraging

Gemeenten stellen ieder jaar de WOZ-waarde van huizen vast op basis van de verkoopprijs van vergelijkbare huizen in de omgeving. De WOZ-waarde wordt gebruikt om de hoogte van de onroerendezaakbelasting en het eigenwoningforfait te bepalen.
De WOZ-waarde volgt de ontwikkeling van de huizenprijzen met ongeveer een jaar vertraging. Sinds 2016 stijgt de WOZ-waarde weer, terwijl de huizenprijzen al langer aan het stijgen zijn.

Amsterdam aan kop

Landelijk is de WOZ-waarde gemiddeld 216.000 euro, een stijging van 3,3 procent. Dat is nog altijd bijna elf procent lager dan het record uit 2010.
Niet heel verrassend gaat de gemeente Amsterdam landelijk aan kop. De gemiddelde WOZ-waarde steeg daar met bijna vijftien procent, een record: van 253.000 euro naar 290.000 euro.
Bekijk hieronder de WOZ-waardestijging van alle gemeenten in onze provincie.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.