nieuws

Bonje bij buren in Kampen: kemphanen op last van rechter in gesprek

Bonje bij de buren
Bonje bij de buren
Een langlopende burenruzie in Kampen eindigde vandaag nog niet met een vonnis van de strafrechter in Zwolle. De buren gaan op advies van de rechter met elkaar in gesprek onder begeleiding van een mediator.
Wat is er aan de hand? Eén van de buren, een 50-jarige man, wordt ervan verdacht dat hij een groot gat groef onder het tegelpad van de andere buren. Op 25 mei dit jaar zakte het pad in elkaar toen zijn buurvrouw eroverheen liep. Ze raakte gewond en deed aangifte.

Buren deden het zelf

"We praten niet meer met elkaar, maar over elkaar", zo omschreef de 50-jarige man uit Kampen de ruzie die hij al lange tijd heeft met zijn buren aan de J. Huismanstraat. Hij ontkent dat hij het gat onder de schutting door groef en zegt dat zijn buren dat zelf deden.
Onder meer filmbeelden waarvan de rechter moest vaststellen dat er "niets op te zien was"  moeten dat aantonen. De man beschuldigt zijn buren ervan dat ze hem dwarszitten bij bouwactiviteiten en dat ze hem bedelven onder allerlei ongewenste lidmaatschappen. 
Ook bestellen ze pizza's en taxi's op zijn naam en meer. "Er stond zelfs al eens een prostitué aan de deur", aldus de man.

Ruzie om grond

De kern van de burenruzie is een conflict over een stukje grond. Volgens de aangeefster, een moeder van twee jonge kinderen, staat een stuk van de aanbouw van de buren op haar grond. Dat wijzen metingen van het kadaster en de gemeente uit.
Ze deed geëmotioneerd haar verhaal in de Zwolse rechtbank. "Deze man is al een paar jaar bezig, hij achtervolgt me, heeft camera's opgehangen die op mijn tuin zijn gericht, hij heeft geprobeerd om me van de A6 te rijden, al een keer eerder een gat onder de tegels gegraven en toen een brandblusser leeggespoten in het gezicht van mijn vriend."
"Dit gaat heel ver, je hebt mij mijn veilige thuishaven ontnomen, wil je me soms dood hebben?" 

Toch nieuwe poging

De buren gingen al vaker in gesprek, met de wijkagent en zelfs burgemeester Koelewijn is betrokken bij gesprekken, maar tot een oplossing van het conflict leidde dat nog niet. Toch wil de rechter dat de buren het nog een keer proberen. De strafzaak gaat verder als de uitslag van de gesprekken bekend is.   

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.