nieuws

"Wel degelijk mensen in financiële nood door bijstandsbeleid gemeente Enschede"

Volgens de gemeente zou niemand in financiële nood gekomen zijn door het beleid om bijstandsgerechtigden niet meteen een voorschot te geven. De partij Enschede Anders en Stichting Sociaal Hart zien dat toch anders.
Enschede gaat toch binnen vier weken een voorschot geven aan mensen die bijstand aanvragen. Dat maakte de gemeente gisteren bekend. 

Excuses

Margriet Visser van Enschede Anders is daar blij mee maar had ook excuses van de gemeente verwacht. 'Ik vind het beschamend", zegt Visser.
Volgens Visser heeft ze meerdere malen aan de wethouder gevallen gemeld waarbij mensen in financiële nood zouden zijn gekomen. "De gemeente had gewoon de letter van de wet moeten volgen, dat had een hoop ellende bespaard. Er zijn wel degelijk mensen in financiële problemen geraakt door het beleid", vervolgt Visser.

"Vertrouwen weg"

Marije Weterings zette drie jaar geleden haar man de deur uit. Met een dochtertje van anderhalf met een zeldzame ziekte en zonder werk en inkomen klopt ze bij de gemeente Enschede aan. Ze werd meteen weer teruggestuurd met de mededeling om over vier weken terug te komen, vertelt Weterings.
Uiteindelijk kreeg ze, met hulp van Margriet Visser en Stichting Sociaal Hart Enschede, een eerste voorschot van 200 euro. "Het vertrouwen is weg in de gemeente Enschede", zegt Weterings.
Weterings is blij dat het beleid is aangepast. "Maar ik wacht nog wel op excuses van de gemeente naar mij en al die anderen die problemen hebben gehad", zegt Weterings.

Evaluatie participatiewet

De gemeente zegt in een verklaring nog steeds achter het vorige beleid te staan maar volgt toch het advies van de Rekenkamercommissie. Ze onderzoekt de mogelijkheid om wetgeving te laten aanpassen.
"Naar onze informatie heeft het ministerie van Sociale Zaken het voornemen om de Participatiewet te evalueren. Wij zullen er in dat kader per brief bij het ministerie nadrukkelijk op aandringen om de uitvoeringspraktijk van artikel 52 in deze evaluatie mee te nemen", schrijft de gemeente in een reactie.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.