nieuws

Isala start adviespunt voor medicatie rondom zwangerschap

Het Isala in Zwolle start een medicatie adviespunt voor vrouwen die zwanger willen worden, zwanger zijn of borstvoeding willen geven. Vrouwen kunnen hier direct contact hebben met een deskundig specialist. Een doorverwijzing van de huisarts is niet nodig en het advies is gratis.
Ziekenhuisapotheker Peter ter Horst merkte op dat in het buitenland al wel veel voorzieningen hiervoor zijn, maar niet in Nederland. Daarom startte hij, in samenwerking met de afdeling Verloskunde van het Isala Vrouw-kindcentrum, het Medicatie Adviespunt voor Zwangeren (MAZ).
 
"Uiteraard bespreken huisartsen en/of verloskundigen ook met hun patiënte de medicatievragen. Evenals apothekers. Maar als dit vragen oproept bij de zorgverlener en deze vrouwen, dan ondersteunen wij hen daarin graag en adviseren hoe hiermee om te gaan", zegt Ter Horst.

Pilot
Tijdens de zomermaanden is het adviespunt als pilot gestart en is het bij zowel huisartsen, verloskundigen, borstvoedingscentra als ook apothekers in Zwolle en omgeving onder de aandacht gebracht.
Ter Horst: "Veel voorkomende vragen zijn ‘Kan ik dit antidepressivum veilig gebruiken tijdens de conceptie, zwangerschap en borstvoeding?’ en ‘Kan ik deze pijnmedicatie veilig gebruiken tijdens borstvoeding?’. Vrouwen reageren vaak heel opgelucht als ze weten dat zij een bepaald medicijn bijvoorbeeld wel veilig kunnen gebruiken tijdens borstvoeding."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.