nieuws

Boeren in IJsseldelta zetten in op weidevogels "voordat ze voorgoed zijn gevlogen"

Vier boeren in de IJsseldelta gaan hun bedrijfsvoering fors aanpassen om een optimaal leefgebied te creëren voor weidevogels. Natuurorganisaties maken zich al jaren zorgen over dat het aantal weidevogels dat al jaren schrikbarend daalt.
Weidevogels hebben het moeilijk in Overijssel concludeerde Natuurmonumenten eerder dit jaar. De intensieve landbouw en lage grondwaterstand maken het landschap minder aantrekkelijk voor de vogels.
Om het landschap aangenamer te maken voor de dieren zetten vier boeren in de IJsseldelta zich in voor kruidenrijke en natte weidelanden om hun boerderijen. Ze gaan aan een aantal maatregelen treffen waarmee ze een optimaal leefgebied hopen te creëren voor weidevogels.

Compensatie
Door de aanleg van het Reevediep hebben weidevogels in de regio IJsseldelta terrein verloren. Door de aanleg van fietspaden, dijken en een nieuwe vaargeul krijgt veel landbouwgrond, en dus weidevogelgebied, een andere functie. De grond die de vier boeren in de IJsseldelta nu gaan optimaliseren voor de weidevogels is ter compensatie van dit verloren terrein. 
De familie A. den Uijl-Postma is bereid gevonden om Weidevogelboer te worden en de familie Snel wil het huidige contract graag uitbreiden. Daarmee worden de weidevogels gecompenseerd voor het terrein dat zij verloren hebben rondom de aanleg van het Reevediep. De vier boeren gaan de 'nieuwe' gronden optimaal benutten, waarmee ze hopen dat er ook meer weidevogels naar de IJsseldelta gaan komen. 

125 voetbalvelden

De familie Snel, in de polder Mastenbroek, stelt zo'n achtentwintig hectare van hun grond beschikbaar voor de weidevogels, meer dan de helft van de oppervlakte van hun bedrijf. Eén hectare daarvan wordt ingericht als plas-dras-gebied. Deze natte omgeving nodigt weidevogels als de Grutto uit om daar neer te strijken. In totaal hebben de vier boeren ruim 100 hectare aan weidevogelland in beheer. Dat zijn omgerekend ongeveer 125 voetbalvelden. 
Ook passen de deelnemende boeren hun maaibeheer flink aan, zodat de weidevogels voldoende tijd en ruimte krijgen om te broeden en hun kuikens groot te brengen. Deze aanpassingen in de bedrijfsvoering zorgen voor minder opbrengsten van het land. Daarvoor krijgen de boeren een vergoeding, in de vorm van een subsidie van de provincie Overijssel.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.