nieuws

OM wil behandeling voor drugsverslaafde straatrover uit Enschede

Rechtbank in Almelo
Rechtbank in Almelo
Twintig maanden waarvan 15 maanden voorwaardelijk en een jaar gedwongen opname in een afkickkliniek is wat de officier van justitie vanmorgen eiste tegen een drugsverslaafde straatrover en inbreker uit Enschede.
De 25-jarige Enschedeër beroofde op 23 mei 2017 aan de Burgemeester van Veenlaan in Enschede een vrouw die stond te pinnen. Hij graaide de portemonnee van de vrouw uit haar handen en ging ervandoor. De vrouw kwam te vallen tegen een paaltje en bezeerde zich zodanig dat haar huisarts haar doorstuurde naar het ziekenhuis om te kijken of ze niets gebroken had. Ver kwam de straatrover niet met zijn buit, hij werd op Facebook herkend en aangehouden.

Slachtoffer eist smartengeld

De vrouw wil 500 euro smartengeld van haar belager. Ze was 'totaal overdonderd' schreef ze in haar slachtofferverklaring die door de rechtbank werd voorgelezen. Toen ze thuis kwam uit het ziekenhuis sloeg de schrik goed toe en die is nog niet weg. Ze durft niet meer alleen over straat en stond onlangs nog als een rietje te trillen toen iemand per ongeluk tegen haar aanliep. "Ik denk niet dat hij besefte wat hij iemand aandeed, hoe hij mijn leven veranderd heeft" aldus de vrouw. "Ik hoop dat hij nadenkt wat hij heeft gedaan en dat hij zijn leven gaat beteren."
De 25-jarige drugsverslaafde brak verder in bij een woning waar hij naast apparatuur ook een trouwboekje meenam. De bewoners waren een middagje karten met hun dochter en troffen bij thuiskomst politie en hun doodsbange getraumatiseerde hond aan. Ze vermoeden dat de inbreker de hond geschopt heeft. Dat ontkent de man. Hij zegt dat hij een hondenliefhebber is en zelf ook een hond als huisdier heeft.

Spaarpot voor blindenhulp

Dat laatste lijkt wel te kloppen, want hij wordt er ook van verdacht dat hij inbrak in een winkel waar hij hondenvoer mee nam. En passant pikte hij ook een 'hulphondenhuisje' mee van de toonbank. Dat is een spaarpot met geld voor de Stichting Hulphonden. "Dat is voor blinde mensen die hulp nodig hebben", aldus de rechter.,"U hebt kennelijk ook hulp nodig, wat zegt u daar nu van?" De 25-jarige hoefde daar niet niet lang over na te denken: "Schandalig."
De verdachte zit sinds een maand in een afkickkliniek. Dat is volgens hem vele malen moeilijker dan in de gevangenis zitten. "De gevangenis, dat is gewoon een drugspaleis en dat wil ik niet." Hij wil graag afkicken, maar weet uit ervaring dat het niet makkelijk is en dat hij het niet zonder hulp kan. "Ik heb het zelf niet in de hand, dat spul is zo sterk, als ik het niet heb word ik zo ziek dat ik over grenzen ga die ik niet over wil gaan."
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.