nieuws

Besluit burgers rond afsteken van vuurwerk in Enschede haalt meerderheid

Het instellen van vuurwerkvrije zones, de campagne 'Enschede viert Oud en Nieuw' en het geven van voorlichting over vuurwerk op scholen. Dat is het eerste burgerbesluit, waarvoor vanmiddag een meerderheid werd gehaald.
Het was ook het eerste burgerbesluit van Nederland. In de hal van het stadhuis in Enschede waren zo'n honderd burgers vandaag bijeen voor het slot van de stadsbrede discussie over het afsteken van vuurwerk rond de jaarwisseling. Zes voorstellen werden ingediend en bediscussieerd, waarvan de helft een meerderheid haalde. De drie voorstellen leidden vervolgens gezamenlijk tot het eerste burgerbesluit.
"Als het plan past binnen de financiële en wettelijke mogelijkheden kan er iets mee gedaan worden. Maar als er extra geld nodig is of een wet moet worden aangepast, dan zal de gemeenteraad daar toch iets over moeten zeggen", stelt burgemeester Onno van Veldhuizen.

'Heel interessant'

Een jonge Enschedeër is enthousiast over het burgerbesluit. "Ik vind het heel interessant. Wij burgers mogen zelf meebeslissen. Ze weten dan wat wij vinden in plaats van dat ze moeten voorstellen wat wij vinden."
Een andere deelnemer aan de bijeenkomst is eveneens positief. "Dit hele proces sluit perfect aan bij de nieuwe omgevingswet. Daar is dit een perfect voorbeeld van."

'Prachtig initiatief'

Gemeenteraadslid Henri de Roode van de ChristenUnie was aandachtig toehoorder. "Het is lastig dat je nu als raadslid buitenspel staat. Maar je gaat het hele proces in met vertrouwen. Dit is een prachtig initiatief", stelt hij.
De burgemeester is duidelijk dat de discussie nu ten einde is. "Niemand kan meer zeggen 'mij is niets gevraagd'. Iedereen heeft de kans gehad zich hiervoor aan te melden en het lot heeft uiteindelijk bepaald dat deze mensen hier vandaag mee kunnen praten en besluiten."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.