nieuws

'Overijssels gezondheidsonderzoek geitenhouderij snel klaar'

Gedeputeerde Hester Maij verwacht dat een Overijssels onderzoek naar de gezondheidsrisico’s van omwonenden van geitenhouderijbedrijven snel klaar is. Maij gaat de GGD vragen om het onderzoek uit te voeren.
De provinciale politiek gaf woensdag opdracht voor zo’n onderzoek. Dat gebeurde na een serie reportages op RTV Oost, waarin zowel deskundigen als geitenhouders, daarop aandrongen.
Het onderzoek maakt duidelijk hoeveel risico omwonenden van Overijsselse geitenbedrijven hebben op longontsteking. Uit een Brabants onderzoek bleek afgelopen zomer dat omwonenden een verhoogd risico hebben van tientallen procenten.

Gelders onderzoek

Een vervolgonderzoek van de GGD toonde in Gelderland aan dat de risico’s voor omwonenden van geitenbedrijven daar nog hoger waren. De uitkomsten waren voor zowel Brabant als Gelderland reden om de uitbreiding en nieuwsvestiging van geitenbedrijven voorlopig te verbieden.
Overijssel wilde tot nu toe geen risico-onderzoek uitvoeren, zoals in Gelderland is gedaan, terwijl ook hier veel geitenbedrijven zijn gevestigd. Volgens Hester Maij ‘zegt zo’n onderzoek niks’.

Kritiek van deskundigen

Deskundigen vielen over die opmerking. Zij vinden dat het wel degelijk belangrijk is om te weten hoeveel mensen in je provincie welk risico lopen. ‘Zonder goede informatie, kun je ook geen goede politieke besluiten nemen’, luidt de mening.
Maij zegt in een interview nog steeds achter haar standpunt te staan, omdat het vooral belangrijk is dat de oorzaak van de gezondheidsproblemen wordt aangepakt. En die oorzaak is nog niet bekend, omdat het Rijk treuzelt met het opstarten van een groot landelijk onderzoek hiernaar.

Tempo landelijk onderzoek

De Overijsselse gedeputeerde heeft daarom donderdag opnieuw in Den Haag aangedrongen om snel met dat onderzoek te beginnen. “Desnoods zijn wij als gezamenlijke provincies bereid hier geld voor uit te trekken, al ligt de verantwoordelijkheid voor dit onderzoek eigenlijk bij het Rijk”, aldus Maij.
Wel benadrukt Maij niet perse tégen een Overijsselse risico-onderzoek te zijn, zoals de politiek nu wil. Het is volgens haar altijd goed wanneer de GGD nog eens goed kijkt hoeveel mensen in Overijssel nu precies in de risicozone van een geitenhouderij wonen en hoe groot dat risico is.

Politiek vervolg in januari

Veel werk is het onderzoek niet volgens Maij. “Dat kan al in een dag klaar zijn. Het is nu even de vraag wanneer de GGD tijd heeft.” In januari worden de uitkomsten van het onderzoek besproken door de provinciale politiek.  

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.