nieuws

Zeggen de curatoren nou wel, of niet dat faillissement OAD schuld is van de Rabobank?

Is de Rabobank schuldig aan het faillissement van reisorganisatie OAD uit Holten? Deze week berichtten verschillende media dat uit een dagvaarding uit 2015 blijkt dat de curatoren van OAD dat concluderen. Een snoeiharde conclusie. Maar, is dat wel de conclusie die de curatoren trekken?
Reisorganisatie OAD ging in 2013 failliet. Zestienhonderd mensen kwamen op straat te staan en de vraag of dat wel nodig was is nog steeds niet beantwoord. Begin volgend jaar dient het hoger beroep en moet daarover dus meer duidelijk worden.

Claimrecht

Eerder dit jaar wees de rechter een miljoenenclaim van de familie Ter Haar, voormalige eigenaren van OAD, af. Volgens de rechter kon de familie de claim niet indienen. De curatoren droegen vervolgens hun claim op de Rabobank over aan de familie.
Die kregen daarbij ook alle documenten, waaronder een dagvaarding uit december 2015 van een door de curatoren ingeschakeld extern advocatenkantoor. Daarin staat te lezen dat het faillissement de schuld van de Rabobank is, een beschuldiging die de familie Ter Haar al snel na het faillissement uitsprak.

Reactie curatoren

Uit die dagvaarding hebben media deze week geciteerd en geconcludeerd dat de curatoren de bank aanwijzen als schuldige. Die conclusie lijkt voorbarig. In een schriftelijke reactie van de curatoren op de berichtgeving is namelijk te lezen: 
"Wij hebben eind 2015 besloten de Rabobank te dagvaarden om een mogelijke verjaring van een eventuele claim te voorkomen. Een externe advocaat en een gespecialiseerd bureau deden op dat moment onderzoek naar de rol van de Rabobank."
"Wij waren ons erop dat moment van bewust dat er zeker nog meer onderzoek moest plaatsvinden om tot een definitief oordeel te komen. Daarom zagen wij ook geen aanleiding om hierover destijds naar buiten te treden." 

Voorbarig

Daarmee wordt ook de vraag waarom de curatoren niet meteen met de conclusie naar buiten zijn gekomen beantwoord. De onderzoeken waren nog niet afgerond en een definitieve conclusie kon nog niet worden getrokken. Maar om te voorkomen dat de zaak zou verjaren werd de Rabobank al wel gedagvaard.
Inmiddels zijn de onderzoeken wel afgerond, maar over de definitieve uitkomsten doen de curatoren geen uitspraken. De vraag of de Rabobank schuldig is aan het faillissement wordt volgend jaar beantwoord door de rechtbank.
Nog even geduld dus.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.