nieuws

Actievoerders protesteren in Lelystad tegen vliegveld (Update)

Weerstand tegen Lelystad Airport
Weerstand tegen Lelystad Airport
Actievoerders protesteren sinds half elf vanmorgen in Lelystad tegen de uitbreiding van Lelystad Airport. Ze zijn tegen de uitbreiding van de luchthaven. Ook eisen ze dat opnieuw wordt berekend wat de geluid- en milieugevolgen zijn.
Met spandoeken en borden met teksten als Pretvlucht uit de lucht, Luchtvaart die zorgen baart en Stilte & frisse lucht voeren een paar honderd mensen actie tegen uitbreiding van Lelystad Airport. Met luid getoeter laten de demonstranten op het vliegveld horen dat ze willen dat ,,de rampzalige plannen worden afgeblazen''.

GroenLinks geeft startsein voor actievoeren

GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger gaf rond half elf het startsein. Ook omwonenden van andere regionale vliegvelden en Schiphol doen mee. De betoging is een initiatief van actiegroepen uit Gelderland, Overijssel en Friesland en wordt ondersteund door onder meer SP, PvdA en Partij voor de Dieren. Juist vandaag houdt Lelystad Airport een open dag om de uitbreidingsplannen te laten zien.
Voormalig staatssecretaris Dijksma liet onderzoek doen naar de gevolgen van de uitbreiding. Later bleek dat daarbij rekenfouten zijn gemaakt.
Het is de bedoeling dat Lelystad vanaf april 2019 vakantievluchten van Schiphol overneemt.
Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat heeft een delegatie van inwoners van Noord-Holland, Gelderland, Drenthe, Overijssel en Flevoland uitgenodigd om mee te praten over de aanvliegroutes.

Niet meepraten

Tegen de plannen is veel verzet, omdat de aanvliegroutes veel geluidsoverlast zouden veroorzaken. Een van de actiegroepen die meedoen aan de manifestatie is Actiegroep Laagvliegroutes NEE.  Die zegt tegen de NOS niet aan te willen schuiven voor het overleg met het burgercomité. "Het ministerie stelt voorwaarden waaraan wij niet kunnen voldoen. Zo moeten wij akkoord gaan met het vernieuwde vliegveld en dat doen we niet", zegt Leonhard Beijderwellen van Actiegroep Laagvliegroute NEE.
Uit onderzoek van De Stentor blijkt dat een derde van de inwoners in de regio de uitbreiding van Lelystad Airport niet ziet zitten en 46 procent van de ondervraagden juicht de plannen juist toe. Een petitie van tegenstanders werd in september nog 68.000 keer ondertekend.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.