nieuws

Wethouder Eerenberg van Enschede wil af van bureaucratie rond jeugd-ggz

Wethouder Eelco Eerenberg (Enschede)
Wethouder Eelco Eerenberg (Enschede)
Wethouder Eelco Eerenberg van Enschede wil af van de bureaucratie bij gemeenten rond de jeugd-ggz. Dat zei hij vanavond in het televisieprogramma Kassa.
Sinds de decentralisatie van de zorg in 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de jeugd-ggz. Veel gemeenten zijn sindsdien echter tijd kwijt aan onnodig papierwerk en bureaucratie. 

Veel werk lekt weg

"Een groot deel van het werk lekt weg. Dat zint ons als gemeenten niet", zegt Eerenberg. "Ook bij ons is het veel werk om alle contracten te beheren. Dat moet anders, we willen het standaardiseren", vervolgt hij. 
"Als een psychiater werkt voor 22 gemeenten, dan hoeven er niet 22 vragenlijsten worden ingevuld, maar voldoet één", noemt hij als voorbeeld. "We lossen de problemen werkende weg op."

Verschillen tussen de gemeenten

Eerenberg is behalve wethouder ook lid van de commissie Jeugd van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Hij ziet dat de zorg in gemeenten verschillend wordt georganiseerd. 
"Dat was de bedoeling van decentralisatie. In Enschede gaat het anders dan in een kleine gemeente. Ik vind de decentralisatie nog steeds een ontzettend goed idee. Gemeenten zijn veel beter in staat om kinderen goed te ondersteunen."

Kritiek

Ondanks dat Eerenberg positief is, is er veel kritiek op de decentralisatie. Zo zou de bureaucratie wachtlijsten en tekorten veroorzaken. Verschillende landelijke verenigingen zijn daarom een petitie gestart om de kwaliteit van de jeugd-ggz te waarborgen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.