nieuws

Enschede walgt van actie Pegida en overweegt juridische stappen

Actie van Pegida tegen moskee
Actie van Pegida tegen moskee
"Walgelijk. Schandalig. Met die woorden reageert Eelco Eerenberg, wethouder van Enschede, op de actie van Pegida. Vanochtend vroeg werd er een met varkensbloed besmeurd kruis neergezet op de plek waar een moskee moet komen. Burgemeester Onno van Veldhuizen overweegt juridische stappen te nemen.
"Vernietigend voor het goede gesprek en samen oplossen. In Enschede is iedereen die samen mee wil doen welkom, deze idiotie dus niet", reageert Eerenberg op Twitter.
Aanhangers van de anti-islambeweging smeerden het kruis in met varkensbloed. Een filmpje daarvan werd vervolgens op sociale media gezet.

Juridische stappen
De Enschedese burgemeester Onno van Veldhuizen distantieert zich van de actie van de extreemrechtse organisatie Pegida. "Walgelijk, dit is niet onze ethiek", aldus Van Veldhuizen, die maandag wil bekijken of er juridische stappen mogelijk zijn.

Dit moet je niet willen, aldus Van Veldhuizen die dit 'Ku Klux Klan-achtig' noemt. "Als je zo tekeer gaat met een kruis in de vroege ochtend, krijg ik die associatie.”
Hij roept inwoners van zijn stad op zich niet te laten provoceren door "veertien mensen die hiervoor naar Enschede komen".
@Pegida zet in @Gem_Enschede op plek "toekomstige" moskee een kerk neer met kruis , en pastoor wijd grond met varkensbloed in ?? @rtvoost @tubantia @PowNed @volkskrant @telegraaf @geenstijl @Else4Weekblad @TPOnl @nrc @geertwilderspvv @ADnl pic.twitter.com/z5PrmJk26j
— Pegida Nederland (@PegidaNederland)

Politiek

Ook de Enschedese politiek spreekt zich uit tegen de actie.
"Dit soort trieste walgelijke figuren zijn dan zogenaamd de hoeders van onze waarden en cultuur, met slechts de boodschap van haat en verdeling zaaien. Er is niets dat dit soort schandelijk gedrag rechtvaardigt", zegt Laurens van der Velde van de PvdA.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.