nieuws

Onderzoek wijst uit: doodgereden wolf is mannetje van drie jaar oud

De wolf die vanmorgen is doodgereden op de N343 bij Kloosterhaar is voor de volle honderd procent een wolf. Dat is ter plaatse vastgesteld door een deskundige van de Universiteit Wageningen.Â
"Het is een mannetje van drie jaar oud. Hij heeft een flinke klap gehad en was vrijwel zeker op slag dood", aldus Hugh Jansman. Hij onderzocht vanmorgen de wolf, die in de berm van de weg lag.
De medewerker van de Universiteit Wageningen maakte na een korte inspectie een einde aan speculaties dat de wolf wellicht geen echte wolf is, maar een grote wolfshond. Of dat het dode dier door grappenmakers langs de kant van de weg is neergelegd. Dat is een aantal jaren geleden ook gebeurd toen Polen een in hun land doodgeschoten wolf in Luttelgeest op de weg legden. 

Wolf aangereden door taxi

"Deze wolf is hier aangereden. De wonden zijn vers en wijzen op een aanrijding", aldus Jansman. De politie kreeg vanmorgen ook melding van de aanrijding. De wolf was bij het oversteken van de weg voor de wielen van een taxi terechtgekomen.
De aanrijding van een wolf in Nederland noemt Jansman nog altijd zeer bijzonder. "Maar ik voorspel wel dat het in toekomst vaker zal gebeuren. Er is sprake van een flinke wolvenpopulatie in Duitsland, die zich verder uitbreidt. De wolf wordt daar beschermd en er is ook van illegale achtervolgingen geen sprake. Dus er komen vanuit Duitsland steeds vaker wolven een kijkje nemen in Nederland."

Herkomst wolf wordt nog onderzocht

De doodgereden wolf wordt verder onderzocht in een laboratorium, waar het dier wordt opengesneden om de herkomst, leefomgeving en gezondheidstoestand te kunnen vaststellen. Het is ook belangrijk om te weten of de wolf ziektes had die voor Nederland van belang kunnen zijn.  
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.