nieuws

CDA bespreekt morgen of Pieter Omtzigt verder kan als Kamerlid

CDA-leider Buma heeft enkele dagen nodig om te bekijken of Pieter Omtzigt verder kan als Kamerlid en als partijwoordvoerder op het gebied van de ramp met de MH17. De kwestie wordt morgen besproken in de Tweede Kamerfractie van het CDA en met Omtzigt zelf. Dat heeft Buma gezegd tegen de NOS.
Omtzigt kwam in opspraak nadat het NRC Handelsblad zaterdag aan de grote klok hing dat het CDA-kamerlid een Oekraïense nepgetuige opvoerde in een onderzoek naar de toedracht van de ramp. Omtzigt liet zelf in een reactie daarop laten weten dat hij het betreurt dat hij onzorgvuldig heeft gehandeld.

Omtzigt moet zijn kant van het verhaal vertellen

Volgens Buma zijn er duidelijk dingen niet goed gegaan, maar heeft Omtzigt het recht om zijn kant van het verhaal te vertellen. "Ik ben ervan overtuigd dat Omtzigt maar één doel heeft: de waarheid boven tafel halen over de toedracht van de ramp. Het is goed dat hij meteen zijn onzorgvuldigheid heeft toegegeven."

Positie Omtzigt cruciaal voor nieuwe kabinet

De kwestie kwam vanmorgen ook aan de orde op het wekelijkse overleg tussen de coalitiepartijen. De positie van Omtzigt is cruciaal, omdat het nieuwe kabinet een meerderheid van slechts één zetel in de Tweede Kamer heeft.
De nepgetuige, die helemaal niet in de buurt was toen het vliegtuig neerstortte, deed zijn verhaal op een bijeenkomst met nabestaanden van de slachtoffers. Volgens NRC stuurde Omtzigt de man van tevoren een sms'je met kernpunten die hij naar voren zou moeten brengen. Het verhaal van de man kwam erop neer dat de MH17 niet door een Russische Buk-raket, maar door Oekraïense gevechtsvliegtuigen zou zijn neergehaald. De CDA'er zou geweten hebben dat de man geen getuige was.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.