nieuws

VVD Deventer wil einde aan oranje afvalbakken: 'doorgeslagen milieugekte'

Als het aan de VVD in Deventer ligt worden de oranje afvalbakken in de binnenstad snel weggehaald of in ieder geval weer zwart geschilderd. Raadslid Roderic Rosenkamp noemt de honderden oranje bakken "doorgeslagen milieugekte" en vindt dat de gemeente met twee maten meet. Â
Het raadslid hekelt het dat uitgerekend de gemeente Deventer met opvallende knalkleuren voor de afvalbakken komt, terwijl aan ondernemers met het beeldkwaliteitsplan in de hand wordt gepredikt dat ze niet te veel kleuren mogen gebruiken op bijvoorbeeld de terrassen.

Zwart straatmeubilair

Een van de afspraken in dat beeldkwaliteitsplan is dat het straatmeubilair zwart is. De fractie vindt dat de gemeente die afspraak niet zelf aan de laars kan lappen. Rosenkamp zegt dat de oranje bakken niet passen in de historische binnenstad.
Daarnaast geeft de gemeente volgens hem een verkeerd signaal met de afvalbakken op zoveel plekken in de stad. De afvalbakken zouden veel worden gebruikt om huisvuil te dumpen om zo kosten te besparen die Diftar met zich meebrengt.

Debat over Diftar

De strijd tegen de oranje afvalbakken is voor de fractie een opwarmer voor een groot debat over de toekomst van de gedifferentieerde afvaltarieven in Deventer, dat komend voorjaar wordt gehouden. Voor de VVD is het plaatsen van de afvalbakken symptoombestrijding en moet de gemeente illegaal afval storten aanpakken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.